Andres Dijkshoorn MT-lid Infectieziektebeleid bij VWS

Andres Dijkshoorn start met ingang van 1 juni 2024 als MT-lid Infectieziektebeleid bij het directoraat-generaal Volksgezondheid bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De directie Infectieziektebeleid (IZB) is een nieuw te bouwen beleidsdirectie met als opgave het thema IZB door te ontwikkelen en te versterken. De directie wordt gevormd vanuit bestaande onderdelen en programmadirecties. De focus ligt op de opbouw en ontwikkeling van de organisatie. De directie IZB organiseert en coördineert het VWS-infectieziektebeleid en werkt daartoe nauw samen met andere VWS directies. Ook is deze directie aanspreekpunt, en veelal opdrachtgever, voor de uitvoerende partijen en andere partijen in de keten van infectiebestrijding. De directie IZB verzorgt het interdepartementaal overleg en behartigt samen met de directie internationaal de internationale inbreng en afstemming (andere landen, EU/WHO, de markt/private partijen, lokaal en regionaal) en de Caribisch delen van het Koninkrijk.

Als manager IZB zal Andres een belangrijke bijdrage gaan leveren aan de inhoudelijke en organisatieontwikkeling van de directie. Deze ontwikkelingen worden gekenmerkt door:

  • het opbouwen van een type directie waarin zowel de 'warme en koude fase' van infectieziektebestrijding gelijkwaardig versterkt moet worden;
  • het implementeren van de resultaten van de programmadirectie pandemische paraatheid en de lessons learned van de COVID programmadirecties in een beleidsdirectie;
  • de interdepartementale en interbestuurlijke positionering als beleidsmaker en opdrachtgever op terrein van infectieziektebestrijding;
  • het samenbrengen van medewerkers uit de verschillende organisatie-eenheden met ieder hun eigen cultuur en werkwijzen.

Directeur-generaal Volksgezondheid Marjolijn Sonnema en kwartiermaker Henk Soorsma: "Wij zijn heel verheugd met de komst van Andres. We kunnen zijn bestuurlijk inzicht en intellectuele behendigheid heel goed benutten om de directie IZB goed te positioneren. Daarbij heeft Andres een sociaal hart voor mensen en oog voor organisatieontwikkeling."

Andres Dijkshoorn: "De afgelopen jaren hebben duidelijk de maatschappelijke relevantie van een robuust infectieziektebeleid laten zien. Ik heb er veel zin om met deze opgave verder aan de slag te gaan."

Andres studeerde Bestuurskunde aan de Universiteit Tilburg. Vervolgens deed hij promotieonderzoek bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, waarna hij aan de slag ging als achtereenvolgens beleidsmedewerker en senior beleidscoördinator ruimtelijke vraagstukken voor de Tweede kamerfractie van de PvdA. Daarna werkte hij als organisatieadviseur bij Ardis Organisatieontwikkeling. Sinds 2021 werkt hij bij VWS voor de programmadirectie Covid-19 als achtereenvolgens coördinerend beleidsmedewerker maatregelen en MT-lid Informatie en Coördinatie. Hij is tot 1 juni 2024 MT-lid programmadirectie Covid-19 en zorg.

Deze benoeming is tot stand gekomen via een procedure van de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie van VWS ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed opengesteld, zodat iedereen kon solliciteren.