Gwen Soete MT-lid Infectieziektebeleid bij VWS

Gwen Soete start met ingang van 1 juni 2024 als MT-lid Infectieziektebeleid bij het directoraat-generaal Volksgezondheid bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De directie Infectieziektebeleid (IZB) is een nieuw te bouwen beleidsdirectie met als opgave het thema IZB door te ontwikkelen en te versterken. De directie wordt gevormd vanuit bestaande onderdelen en programmadirecties. De focus ligt op de opbouw en ontwikkeling van de organisatie. De directie IZB organiseert en coördineert het VWS infectieziektebeleid en werkt daartoe nauw samen met andere VWS directies. Ook is deze directie aanspreekpunt (en veelal opdrachtgever) voor de uitvoerende partijen en andere partijen in de keten van infectiebestrijding. De directie IZB verzorgt het interdepartementaal overleg en behartigt samen met de directie internationaal de internationale inbreng en afstemming (andere landen, EU/WHO, de markt/private partijen, lokaal en regionaal) en de Caribisch delen van het Koninkrijk.

Als manager IZB zal Gwen een belangrijke bijdrage gaan leveren aan de inhoudelijke en organisatieontwikkeling van de directie. Deze ontwikkelingen worden gekenmerkt door:

  • het opbouwen van een type directie waarin zowel de 'warme en koude fase' van infectieziektebestrijding gelijkwaardig versterkt moet worden;
  • het implementeren van de resultaten van de programmadirectie pandemische paraatheid en de lessons learned van de COVID-programmadirecties in een beleidsdirectie;
  • de interdepartementale en interbestuurlijke positionering als beleidsmaker en opdrachtgever op terrein van infectieziektebestrijding;
  • het samenbrengen van medewerkers uit de verschillende organisatie-eenheden met ieder hun eigen cultuur en werkwijzen.

Directeur-generaal Volksgezondheid Marjolijn Sonnema en kwartiermaker Henk Soorsma: "Wij zijn heel verheugd met de komst van Gwen. Ze heeft zich laten zien als iemand die stevig is op de inhoud van infectieziekten en vaccinaties en verbindend is als teamspeler. Gwen heeft er duidelijk zin in om van deze nieuwe directie een goede en prettige plek te maken om te werken."

Gwen Soete: "Onze gezondheid en onze manier van leven is afhankelijk van het in bedwang houden van infectieziekten. De afgelopen jaren hebben we gezien hoe belangrijk dat is. Ik zie er erg naar uit om samen met alle collega’s in de nieuwe directie te werken aan een toekomstbestendig infectieziektenbeleid."

Gwen heeft haar doctoraal Biologie cum laude behaald aan de Universiteit Utrecht, waarna zij als onderzoeker in opleiding en postdoc bij het Hubrecht Instituut startte. Vervolgens werkte zij als postdoctoraal onderzoeker bij het Max Planck Instituut voor Celbiologie en Genetica in Dresden. Daarna werkte zij 12 jaar bij de Gezondheidsraad als achtereenvolgens wetenschappelijk secretaris, teamcoördinator zorg en hoofd wetenschappelijke staf. Vanaf 2022 werk zij als afdelingshoofd bij de programmadirectie Covid-19 Volksgezondheid bij VWS.

Deze benoeming is tot stand gekomen via een procedure van de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie van VWS ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed opengesteld, zodat iedereen kon solliciteren.