Erik van der Rijt MT-lid Realisatie Energie Infrastructuur op Zee bij EZK

Erik van der Rijt is benoemd als MT-lid Realisatie Energie Infrastructuur op Zee binnen de directie Realisatie Energietransitie bij het DG Klimaat en Energie van het ministerie van Economische zaken en Klimaat. Hij start per 1 juli 2024.

Erik van der Rijt

In de rol van MT-lid Realisatie Energie Infrastructuur op Zee draagt Erik bij aan de realisatie van de energie-infrastructuur op zee en de aanlanding van deze groene energie aan land. Dit is cruciaal voor het toekomstige energiesysteem voor onze industrie, mobiliteit, landbouw en woningbouw. Het Rijk realiseert samen met veel partners in hoog tempo windparken op zee. Alle elektriciteit en toekomstige waterstof dienen aan land te worden gebracht en worden aangesloten op het hoogspanningsnet en waterstofnetwerk. Het liefst daar waar de vraag naar energie het grootst is. Deze infrastructuur moet worden ingepast binnen ecologische kaders en de steeds schaarser wordende ruimte.

Erik van der Rijt werkt momenteel bij de gemeente Den Haag als afdelingshoofd Energietransitie. Daarvoor bekleedde hij bij deze organisatie diverse functies, waaronder MT-lid Stedelijke Economie en plaatsvervangend hoofd Economie. Erik studeerde Geschiedenis en Politicologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Marc Hoenders, directeur Realisatie Energietransitie: "Gezien de complexe opgave in een zeer dynamisch stakeholderveld hebben we gezocht naar een ervaren manager die samen met het team de aanlanding van infra, ondanks woeste baren en wellicht tegenwind, veilig aan wal kan brengen. Uit een groot aantal kandidaten viel Erik op door resultaatgerichtheid, ervaring op het gebied van Energietransitie en aandacht voor teamdynamiek. Zijn ervaring met regionale politiek en lokale overheden zal ook zeker van pas komen. Met Erik aan boord hebben we een mooie toevoeging gevonden aan ons managementteam. Ik kijk er dan ook naar uit om samen aan de slag te gaan."

Erik van der Rijt: "Wind op Zee is de motor van Nederlandse energietransitie. Er ligt een formidabele opgave voor ons die we alleen kunnen realiseren in een hechte publiek-private samenwerking. Een complex vraagstuk daarbij is hoe we alle elektriciteit en toekomstige waterstof op de juiste plek kunnen laten aanlanden. Ik kijk er enorm naar uit om hier met het team en samen met marktpartijen en overheden een succes van te maken."

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via een procedure van de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie van EZK ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.