Mark-Jan van der Torre hoofd Internationale Aangelegenheden bij Financiën

Mark-Jan van der Torre wordt vanaf 17 juni 2024 hoofd Internationale Aangelegenheden bij het ministerie van Financiën.

Mark-Jan van der Torre

De afdeling Internationale Aangelegenheden (IA) speelt een belangrijke rol op het terrein van de internationale fiscale beleidsvorming. De afdeling onderhandelt doorlopend met andere landen over het sluiten van nieuwe belastingverdragen en het moderniseren van het bestaande verdragennetwerk. Daarnaast vertegenwoordigt de afdeling Nederland in verschillende werkgroepen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en de Verenigde Naties.

Het hoofd IA zorgt voor een goede samenwerking met de andere betrokken afdelingen binnen directoraat-generaal Fiscale Zaken (DGFZ). Hij is verantwoordelijk voor het onderhouden en uitbreiden van het Nederlandse netwerk van bilaterale belastingverdragen. Samen met andere directies bij DGFZ werkt IA aan multilaterale afspraken op het terrein van belastingontwijking en informatie-uitwisseling tussen belastingdiensten. Verder is IA verantwoordelijk voor het Nederlands beleid voor fiscale privileges voor diplomatieke missies en internationale organisaties. Het team bestaat uit 15 medewerkers.

Reijer Janssen, directeur Verbruiksbelastingen, Douane en Internationale Aangelegenheden: “Mooi dat Mark-Jan na 15 jaar terugkeert naar het DGFZ. Met hem krijgt de afdeling een ervaren en toegankelijk leidinggevende met passie voor de internationale fiscaliteit. Mark-Jan brengt verder waardevolle ervaring uit zowel de uitvoering als het internationale bedrijfsleven mee. Ik heb er alle vertrouwen in dat Mark-Jan een betrokken en prettige leidinggevende zal zijn, die met zijn afdeling de samenwerking met andere onderdelen en organisaties, binnen en buiten Financiën, zal versterken. Ik kijk uit naar de samenwerking met Mark-Jan."

Mark-Jan van der Torre: “Ik kijk ernaar uit om terug te keren bij DGFZ, als hoofd IA. De afdeling bevindt zich in het hart van de internationale fiscale beleidsvorming, waar de ontwikkelingen elkaar snel opvolgen. De maatschappelijke opgave is groot en ik kijk ernaar uit om met de medewerkers van IA en de collega’s van DGFZ daar mede richting aan te geven."

Mark-Jan is op dit moment nog strategisch teamleider bij de Belastingdienst Grote Ondernemingen. Hiervoor was hij Director en Head of Transfer Pricing bij respectievelijk Deloitte en Maersk. Van 2002 tot en met 2009 was Mark-Jan beleidsmedewerker Internationale Fiscale Zaken bij het ministerie van Financiën.

Mark-Jan studeerde Fiscaal recht aan de Universiteit Leiden en daarna European Fiscal Studies aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. 

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie van Financiën ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.