Martin van Gelderen afdelingshoofd Stoffen en Waterketen bij IenW
Martin van Gelderen start per 15 april 2022 als afdelingshoofd Stoffen en Waterketen bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

De directie Waterkwaliteit, Ondergrond en Marien zet zich in voor voldoende schoon en gezond water in onze rivieren, meren en zeeën. Een goede bodemkwaliteit en het gebruik van de ondergrond vormen de basis voor de natuur, landbouw en onze energievoorziening.
De afdeling Stoffen en Waterketen is verantwoordelijk voor de beleidsontwikkeling binnen de waterketen (drinkwater en stedelijk afvalwater), waaronder het beleid om de verontreiniging van bodem en water met microverontreinigingen te reduceren. De komende jaren zal de implementatie van Europese richtlijnen in het Nederlandse beleid voor deze onderwerpen een belangrijke opgave zijn.
Dr.ir. M. (Martin) van Gelderen werkt momenteel bij het minsterie van Infrastructuur en Waterstaat als waarnemend afdelinghoofd Stoffen en Waterketen i.o. Na zijn studie en promotie Geodesie aan de Technische Universiteit Delft werkte hij als universitair docent. Na ruim 10 jaar stapte hij over naar het toenmalige ministerie van Verkeer en Waterstaat als beleidsadviseur binnen het verkeersveiligheidsdomein om later de overstap te maken naar het water-en-bodemdomein, waar hij ondermeer programma manager PFAS en plaatsvervangend afdelingshoofd was.
Liz van Duin, directeur Waterkwaliteit, Ondergrond en Marien is blij met deze benoeming: ‘Het domein van de opkomende stoffen en wat dat betekent voor bodem en water en de waterketen is enorm in beweging. Ik ben heel blij dat Martin, met zijn gave om complexe zaken eenvoudig te maken en structuur aan te brengen in chaos, ons komt versterken op dit terrein. Zijn recente bijdrage aan de organisatieontwikkeling en het DGWB Kompas gaf blijk van een goed inzicht en betrokkenheid bij de organisatorische vraagstukken, dat kan ons enorm helpen in de komende periode.’
Martin over zijn benoeming: ‘Water- en bodemkwaliteit staan onder druk en daarmee weer volop in de maatschappelijke belangstelling. Terecht, want dat raakt ons allemaal. Ik vind het heel mooi dat ik daar nu vanaf deze plek een bijdrage aan mag leveren. Een inhoudelijk complexe opgave met vele concrete maatschappelijke belangen. Deze aan elkaar verbinden, de dialoog aangaan met de buitenwereld en tegekijkertijd zorgen dat we hier als organisatie voor gesteld staan.’
Dit is een nieuwe functie die na een organisatie-ontwikkeltraject in afstemming met de departementsleiding en medezeggenschap per 1 februari 2022 tot stand is gekomen.
De vacature is conform ABD-procedure opengesteld, hoewel de organisatie Martin al als geschikte kandidaat op het oog had. Na een zorgvuldige procedure door Bureau ABD en IenW wordt hij nu benoemd.