Edith Boons-Hubert hoofd Farmacotherapeutische Groep 2 bij agentschap van het College ter beoordeling van Geneesmiddelen
Edith Boons-Hubert is per 1 april 2024 benoemd tot hoofd Farmacotherapeutische Groep 2 bij het agentschap van het College ter beoordeling van Geneesmiddelen (het aCBG).
Iedereen die een medicijn gebruikt, moet daarop kunnen vertrouwen. Dat is waar ruim 500 medewerkers van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) elke dag aan werken, in Nederland én in Europa. Zij beoordelen de werkzaamheid en de veiligheid van medicijnen voor mens en dier, om te bepalen of ze op de markt mogen komen. Ook houden ze, na toelating, alle risico’s en bijwerkingen van een medicijn scherp in de gaten. Daarbij gaat het om geneesmiddelen die voorgeschreven zijn door een medisch specialist tot aan pijnstillers bij de drogist, voor Nederland en - samen met Europese collega's - voor de medicijnen in Europa.
Als hoofd Farmacotherapeutische Groep 2 is Edith verantwoordelijk voor de coördinatie van het beoordelingsproces van geneesmiddelen op het gebied van onder andere hart & bloedvaten, diabetes & obesitas, gynaecologie, osteoporose, diagnostica, radiofarmaceutica, nefrologie en hematologie. Zij geeft dagelijks leiding aan een groep van professionals (ongeveer 30 FTE) voor de afdeling Farmacotherapeutische Groep 2. Samen met de andere afdelingshoofden werkt zij aan meer flexibiliteit en uniformiteit in de (beoordelings)processen en tussen de afdelingen.
Bennie Bloemberg, Divisiehoofd Beoordelen & Vergunningen Verlenen: “Ik ben erg blij met de komst van Edith als het nieuwe hoofd FT2. Door haar enthousiasme en grote kennis van de regulatoire processen heb ik er alle vertrouwen in dat zij de afdeling goed kan leiden.”
Edith Boons-Hubert: “Nadat ik bijna 5 jaar geleden FT4 heb verlaten om te gaan leidinggeven, kijk ik ernaar uit om bij FT2 een volgende stap te mogen maken. Een nieuwe uitdaging met meer complexiteit in het werk en met veel nieuwe collega’s die ik graag snel wil leren kennen. Samen is er veel te bereiken, met de afdeling en ook gezamenlijk met de andere FT groepen. Daar wil ik me vol voor inzetten. De afdeling CIM achterlaten vind ik daarbij niet makkelijk, maar het is een goed team dat ongetwijfeld sterk verder gaat.”
Edith studeerde Milieukunde aan de LU Wageningen. Zij begon haar loopbaan als projectmedewerker bij een natuurbeschermingsorganisatie. Vervolgens werkte zij 11 jaar bij een farmaceut als achtereenvolgens regulatory guidelines expert en regulatory affairs scientist. Vanaf 2012 werkt zij bij het aCBG, eerst Regulatory Project Leader en vervolgens als coördinator RIC Casemanagement. De rol die zij achterlaat is die van afdelingshoofd Casemanagement en Implementatiegroep (CIM).
De benoeming op deze ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en aCBG en het ministerie van VWS ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed opengesteld, zodat iedereen kon solliciteren.