Carry Goedhart directeur-generaal Algemene Bestuursdienst bij BZK

Carry Goedhart wordt directeur-generaal Algemene Bestuursdienst bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De ministerraad heeft ingestemd met de voordracht op voorstel van minister De Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De benoeming gaat in per 1 september 2024.

Goed en betrouwbaar bestuur en sterk publiek leiderschap zijn voorwaarden om het hoofd te bieden aan de grote uitdagingen waar we in Nederland mee te maken hebben. De uitdagingen om op alle terreinen belangen zorgvuldig af te wegen en keuzes te maken, zijn groot. Het is relevant dat de overheid dit doet samen met burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Bij deze opdracht spelen topambtenaren, de Algemene Bestuursdienst (ABD), een essentiële rol.

De directeur-generaal Algemene Bestuursdienst levert een bijdrage aan de verdere ontwikkeling van een overheid die grenzeloos samenwerkt en waarin mensen het leuk vinden om voor de overheid te werken. Bij de ABD wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van goed ambtelijk vakmanschap waarbij thema’s als diversiteit, de instroom van leidinggevenden van buiten de Rijksdienst, de doorstroom van talent en het behoud van ervaren leidinggevenden en kennis belangrijke thema’s zijn.

C. (Carry) Goedhart is sinds 2023 directeur Management Development Rijk tevens plaatsvervangend directeur-generaal Algemene Bestuursdienst. Daarvoor was zij onder meer directeur Participatie en Decentrale Voorzieningen bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, programmamanager Sociaal Domein bij de gemeente Zoetermeer, projectmanager bij het toenmalige Bureau ABD, en vervulde ze diverse directie- en lijnfuncties in de (gemeentelijke) uitvoering. Carry volgde verschillende P&O en coach-opleidingen.

“Carry heeft een mensgerichte stijl van leidinggeven. Zij is authentiek en luistert goed naar wat nodig is.” Dat zegt Vincent Roozen, secretaris-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. “Ze heeft een HR-achtergrond en kent DGABD inmiddels goed. In haar huidige functie heeft ze de leden van de Bestuursraad leren kennen, net als een groot deel van de topmanagementgroep. Ze weet hoe de hazen lopen in Den Haag, in de uitvoering en hoe het is om te functioneren in de politiek-bestuurlijke context. Ik heb ik er alle vertrouwen in dat zij sturing kan geven aan de veranderopgave van DGABD en om de rol van strategisch consultant voor de ambtelijke en politieke top van de departementen te vervullen. Ik kijk uit naar onze samenwerking.” 

Carry Goedhart: “Het DG stond en staat voor de betekenisvolle opgave om bij te dragen aan excellent leiderschap en goed bestuur. Ik zie ernaar uit om, samen met de vakmensen binnen de organisatie, deze bijdrage te leveren. Binnen gemeenten en bij het rijk heb ik veel in het Sociaal Domein gewerkt. Ik verwacht dat mijn ervaring in de uitvoering, bij beleid en met interbestuurlijke samenwerking behulpzaam zal blijken. Dat geldt ook voor mijn achtergrond in HR/MD en als coach. De ambitie om de ingezette ontwikkelingen van het ABD-stelsel toekomstig bestendig te maken help ik dan ook graag verwezenlijken, met alle betrokkenen.”

Deze benoeming is tot stand gekomen via de procedure voor de topmanagementgroep van de Algemene Bestuursdienst. Directoraat-generaal Algemene Bestuursdienst heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.