Pieter Heerma voorzitter Huurcommissie

Pieter Heerma start per 1 juni 2024 als voorzitter van het bestuur van de Huurcommissie. Dit betreft een functie voor 0,4 fte.

Pieter Heerma

De Huurcommissie is een onafhankelijke en onpartijdige organisatie voor geschillen tussen huurders en verhuurders. Ze biedt informatie over huurprijzen, servicekosten en onderhoud en doet bindend uitspraak in een geschil tussen huurder en verhuurder. De Huurcommissie is vooral actief in de sociale huursector, maar ook voor huurders en verhuurders in de vrije sector kunnen er terecht.

De Huurcommissie doet haar werk onafhankelijk en onpartijdig, duidelijk, open en binnen de wettelijke termijnen. Het aantal geschillen groeit, van ruim 12.000 geschillen in 2022, naar een verwachte 20.000 geschillen in 2024. Deze groei hangt samen met onder andere de schaarste op de woningmarkt, inflatie, duurzaamheidseisen en nieuwe wet- en regelgeving.

Pieter Heerma is elf jaar kamerlid geweest en fractievoorzitter voor het CDA. Daarbij heeft het beleidsterrein van volkshuisvesting en in het bijzonder de uitdagingen op de huurmarkt de afgelopen jaren zijn bijzondere interesse gehad. Voor zijn periode als kamerlid was Pieter hoofd Voorlichting en woordvoerder voor de Tweede Kamer-fractie van het CDA. Pieter heeft politicologie gestudeerd aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Nancy Krooshof, directeur Dienst Huurcommissie:” Ik zie uit naar de samenwerking met Pieter. Ik heb hem leren kennen als een mensgericht bestuurder, die zich voor langere tijd wil verbinden aan de Huurcommissie. Naast zijn ruime politieke ervaring brengt hij ook een scherp oog voor innovatie mee. Een prachtige combinatie voor de Huurcommissie in deze fase!"

Mark de Boer, plaatsvervangende Secretaris generaal BZK: ”Met Pieter Heerma hebben we een zeer betrokken bestuurder gevonden die een belangrijke bijdrage kan leveren in de maatschappelijke dialoog over de verhouding tussen huurders en verhuurders. Pieter is tevens een solide bestuurder die samen met de directeur het zelfstandig-bestuursorgaan en de ondersteunende dienst verder kan ontwikkelen als autoriteit op de huurmarkt.”

Pieter Heerma: ”Het is me een eer en een genoegen om als voorzitter van de Huurcommissie een bijdrage te mogen leveren aan rechtvaardigheid voor zowel huurders als verhuurders. Met laagdrempelige en onafhankelijke geschillenbeslechting levert de Huurcommissie een cruciale bijdrage aan een gezonde huurmarkt en daarmee de Volkshuisvesting in Nederland.”

Dit is geen benoeming in een ABD-functie, maar deze is wel tot stand gekomen met een procedure vergelijkbaar met die voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en de Huurcommissie en het ministerie van BZK ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.