Rob de Werd directeur Kennis en Strategie bij OCW

Rob de Werd start per 26 augustus 2024 als directeur Kennis en Strategie bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De directie Kennis en Strategie staat voor de opgave om bij OCW en interdepartementaal, het integrale en lange termijn denken van de overheid te versterken en wetenschappelijke inzichten in de beleidsontwikkeling en -uitvoering structureel te benutten. De directie draagt bij aan de versterking van evidence informed en datagedreven werken en is de expert op het gebied van projectmatig, programmatisch en opgavegericht werken. Ook is de directie de strategisch adviseur van de ambtelijke en politieke top en de beleidsdirecties en bouwt de komende tijd de strategische kennisagenda van OCW verder uit.

Loes Mulder, secretaris-generaal: "Ik ben blij dat Rob het ministerie van OCW en in het bijzonder de Directie Kennis komt versterken met zijn prettige en open manier van werken. Hij heeft ruime ervaring bij de overheid variërend van veiligheid en zorg en recente ervaring als secretaris bij de Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050. Hij gaat ons zeker helpen om de wetenschappelijke kennis op ons terrein nog beter te benutten en het lange termijn perspectief te verankeren in ons dagelijks werk."

Rob de Werd: "Ik zie er naar uit om samen met de collega’s van de directie Kennis en Strategie, OCW en vele partners te werken aan kansen voor ontwikkeling, voor iedereen in Nederland. Ontwikkelingen als digitalisering en demografische veranderingen beïnvloeden het werk van OCW en de publieke sector als geheel, waaronder de toegankelijkheid van goed onderwijs. Dat is voor mij heel fundamenteel. Graag zet ik me daarbij in voor een goede verbinding tussen wetenschap, beleid én uitvoering om gezamenlijk vooruit te kijken bij het maken van onderbouwde keuzes, nu en in de toekomst."

Rob de Werd is momenteel secretaris van de Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050. Eerder werkte Rob tussen 2020 en 2022 als mt-lid/plv. directeur van de Programmadirectie COVID-19 bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en kwartiermaker Impuls Vaccinontwikkeling COVID-19. In de jaren daarvoor vervulde Rob onder meer verschillende leidinggevende functies bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, waaronder op het gebied van digitalisering en informatiesamenleving.

Rob studeerde Bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekend gemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.