Reijer Janssen directeur Financieel Economische Zaken bij Financiën

Reijer Janssen start op 12 augustus 2024 als directeur Financieel Economische Zaken bij het ministerie van Financiën.

De directie Financieel Economische Zaken (FEZ) is als de concerncontroller van het ministerie van Financiën een solide partner van de politieke en ambtelijke leiding. De directie adviseert vanuit haar specifieke deskundigheid op financieel-economisch terrein de bewindslieden, de (plaatsvervangend) secretaris-generaal en de directeuren-generaal over diverse onderwerpen. Daarbij gaat het niet alleen om budgetten, maar ook om consequenties van het beleid en de organisatie van de bedrijfsvoering. En dit in een hectische omgeving van beleid én uitvoering. Gezocht is naar een nieuwe directeur die aantoonbare ervaring meebrengt in het adviseren op strategisch politiek-bestuurlijk niveau en daarbij verbindend en gezaghebbend opereert. De nieuwe directeur dient zorg te dragen voor een positieve werkomgeving voor de medewerkers gebaseerd op vertrouwen en dient hen te ondersteunen bij hun ontwikkeling.

Reijer Janssen is zijn carrière gestart bij het Centraal Planbureau. Hij werkt sinds 1998 bij het ministerie van Financiën. Binnen Financiën was hij werkzaam op verschillende afdelingen en in verschillende rollen binnen directoraat-generaal Rijksbegroting, de Generale-Thesaurie en DG Fiscale Zaken. Ook is hij werkzaam geweest als Fiscaal Raad bij de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de EU in Brussel. Momenteel is Reijer directeur Verbruiksbelastingen, Douane en Internationale aangelegenheden binnen het DG Fiscale Zaken. 
Reijer studeerde Econometrie aan de Universiteit van Amsterdam.

Bas van den Dungen, secretaris-generaal van Financiën: “Ik ken Reijer als een inhoudelijk sterke en verbindende directeur. Dat combineert hij met een sterke betrokkenheid bij zijn medewerkers en hun ontwikkeling. Ik ben blij dat Reijer ervoor gekozen heeft om bij het ministerie van Financiën een volgende functie te accepteren en kijk uit naar onze samenwerking in zijn rol als directeur FEZ.”

Reijer Janssen: “Het voelt heel bijzonder om directeur FEZ te mogen worden voor het ministerie van Financiën, waar ik mij zo thuis voel. Een solide begroting en degelijk financieel beheer zijn cruciaal voor Financiën. Daarbij zal ik mij inzetten voor doelmatig, realistisch en uitvoerbaar beleid. Ik kijk ernaar uit dit te mogen doen voor en met alle onderdelen van het ministerie Financiën, waaronder de drie uitvoeringsorganisaties: de Belastingdienst, de Douane en de Dienst Toeslagen. In het bijzonder verheug ik mij op het gaan werken met dit gedreven, saamhorig en kundig team FEZ-ers.”

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via een procedure van de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie van Financiën ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.