Renske van der Veer directeur Veiligheid, Crisiscoördinatie en Integriteit bij BZ

Renske van der Veer wordt per 1 juli 2024 benoemd als directeur Veiligheid, Crisiscoördinatie en Integriteit (VCI), tevens beveiligingsautoriteit (BVA), bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De directeur VCI draagt bij aan de bescherming van de organisatie, de medewerkers en informatie, zodat BZ haar taken goed kan uitvoeren. De wereld wordt in een aantal opzichten gevaarlijker, fysieke dreigingen en spionage nemen toe, crises volgen elkaar sneller op. Integriteit en de bestrijding van discriminatie en racisme worden binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken met gevoelde urgentie opgepakt. De directeur VCI komt samen met de directie in actie op deze onderwerpen.

Renske is momenteel directeur van het Opleidingsinstituut bij Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) waar zij verantwoordelijk is voor de kennis- en opleidingsstrategie van DJI en de integrale beveiliging van de 6 locaties van het DJI opleidingsinstituut. Hiervoor was ze onder andere directeur van het International Centre for Counter-Terrorism (ICCT) en plv. Afdelingshoofd bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Renske is een ervaren en betrokken leidinggevende met een stevige inhoudelijke basis. Ze heeft Literatuurwetenschap en Engelse taal- en letterkunde gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Paul Huijts, SG BZ: "Ik kijk er naar uit Renske binnenkort te verwelkomen op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij brengt een berg aan relevante ervaring mee voor het werk van VCI, zowel qua inhoud als qua management. Renske treedt aan op een moment waarop we voor vele internationale uitdagingen staan. Ik heb er alle vertrouwen in dat zij een waardevolle bijdrage zal gaan leveren aan de veiligheid, weerbaarheid en integriteit van onze organisatie. Ik wens haar heel veel plezier en succes in haar nieuwe functie."

Renske van der Veer: "Ik zie er erg naar uit om met de collega’s van VCI en BZ en onze samenwerkingspartners bij te dragen aan een opgave die me na aan het hart gaat: ervoor zorgen dat we bij BZ ons werk in een veilige omgeving kunnen doen. Fysiek en sociaal veilig en integer, in Nederland en op alle andere plekken waar BZ Nederland vertegenwoordigt. Een belangrijke opgave die steeds complexer wordt in een veranderende wereld, en waar ik graag mijn expertise en ervaring voor inzet. Ook zie ik er naar uit samen te gaan werken met de VCI-collega’s, die ik in de gesprekken heb leren kennen als bekwaam, betrokken en gedreven."

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via een procedure van de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie van Buitenlandse Zaken ondersteund bij de selectie. De vacature is zowel intern als extern breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.