Chantal Tieben afdelingshoofd Informatiemanagement, Data en Security bij de Belastingdienst

Chantal Tieben is per 15 juli 2024 benoemd tot afdelingshoofd Informatiemanagement, Data en Security bij de directie Midden- en Kleinbedrijf van het directoraat-generaal Belastingdienst bij het ministerie van Financiën.

Chantal Tieben-Schmidt

De directie Midden- en Kleinbedrijf (MKB) is verantwoordelijk voor de fiscale behandeling van circa 3,1 miljoen entiteiten die vallen onder de noemer midden- en kleinbedrijf. De directie MKB levert een bijdrage aan de missie van de Belastingdienst en geeft invulling aan de uitvoerings- en toezichtstrategie van de Belastingdienst. MKB streeft ernaar dat bedrijven bereid zijn uit zichzelf fiscale regels na te leven, zonder dwingende acties van de Belastingdienst.

De landelijke afdeling Informatiemanagement, Data en Security is onder meer verantwoordelijk voor het managen van het business-portfolio MKB en het ondersteunen van de ketenpartners binnen de Belastingdienst. Daarnaast is de afdeling verantwoordelijk voor de data governance, privacy, personele veiligheid, informatiebeveiliging en informatiehuishouding van de directie MKB. De belangrijkste opgave voor het afdelingshoofd is om de afdeling verder vorm te geven en door te ontwikkelen.

Chantal heeft leidinggevende ervaring opgedaan als manager binnen en buiten de Belastingdienst. Tevens vervulde ze diverse rollen als vaktechnisch adviseur en projectleider/programmamanager. Chantal volgt op dit moment het strategisch leiderschapsprogramma van de Belastingdienst en vervult tijdelijk de functie van regiodirecteur MKB. Chantal werkt verbindend, open en transparant en is communicatief. Met deze vaardigheden kan ze managers en medewerkers meenemen in ontwikkelingen. Ze studeerde Fiscaal recht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Arno van Dongen, directeur MKB Belastingdienst: ”Ik ben heel blij met de komst van Chantal. MKB staat voor grote uitdagingen waarin veel van de mensen gevraagd wordt. Ik kijk uit naar de samenwerking met Chantal. Haar energie, kwaliteiten en inspirerende manier van werken spreken mij aan.”

Chantal: “Vanuit modern leiderschap zorgen voor richting en doorontwikkeling van een afdeling die volop in beweging is. Dat is de mooie uitdaging waar ik voor ga. Daarbij wil ik vooral een enthousiasmerende en inspirerende rol innemen, waarbij we samen op basis van vrijheid en vertrouwen werken aan een betere dienstverlening.”

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie van Financiën ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekend gemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.