Marijke Vermeulen afdelingshoofd MIRT Projecten en Programma’s bij IenW

Marijke Vermeulen start per 26 augustus 2024 als afdelingshoofd MIRT Projecten en Programma’s bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Het Directoraat-Generaal Mobiliteit heeft als doel de bereikbaarheid van werk, zorg, wonen, onderwijs maar ook recreatie en transport in heel Nederland op een hoger plan te tillen en bij te dragen aan de toekomstige ruimtelijke inrichting van Nederland. Zo wordt gewerkt aan de kwaliteit van het wegennet, de ontwikkeling van het spoor en het verduurzamen van mobiliteit.

De directie Mobiliteit en Gebieden regisseert de voorbereidingen van het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT-proces) met daarin aandacht voor ruimte en verstedelijking, bereikbaarheid en leefbaarheid in heel Nederland.

De afdeling MIRT Projecten en Programma’s werkt met de regionale partners op locatie aan de opgaven en neemt daarin een onafhankelijke rol in. De afdeling houdt zich onder andere bezig met het verbinden van wonen-werken en mobiliteit, het bijdragen aan de bereikbaarheid van betaalbare woningen en het nadenken over nieuwe vormen van vervoer zoals hubs en deelvervoer.

Jan-Bert Dijkstra, directeur Mobiliteit en Gebieden: "Met de komst van Marijke verwelkomen we een bevlogen afdelingshoofd, voor wie het coachen van een afdeling, bijdragen aan werkplezier en inhoudelijke opgaves belangrijke drijfveren zijn. Daarnaast brengt Marijke brede leidinggevende ervaring mee voor haar nieuwe functie. Ik zie er naar uit om samen met haar, andere MT leden en directeuren te werken aan de verdere professionalisering van de organisatie en daarmee aan de bereikbaarheid in het land."

Marijke Vermeulen: "De opgaves van dit DG en de afdeling MIRT Projecten en Programma’s zijn zowel zeer relevant als complex; uiteenlopende perspectieven en belangen komen bij elkaar en een goede verbinding tussen Rijk en Regio is essentieel. Dit vraagt naast een geordende aanpak om (onder andere) de nodige creativiteit. Allemaal elementen waar ik enthousiast van word en nieuwsgierig naar ben. Ik ga graag samen met de collega’s, regio en andere stakeholders aan de slag om de bereikbaarheidsopgave verder te helpen en zie ernaar uit om met het team verder te werken aan een prettige, lerende en professionele werkomgeving."

Marijke werkt sinds 2017 bij de projectleiders/programmamanagers POOL voor de ministeries van Economische Zaken en Klimaat & Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit waarvan de laatste 5 jaar als MT-lid. Hiervoor heeft zij lange tijd bij het ministerie van Financiën gewerkt onder andere als projectleider Wijzer in geldzaken en als senior beleidsmedewerker bij de directie Financiële Markten. Marijke studeerde Nederlands recht aan de Rijksuniversiteit Groningen en behaalde vervolgens een Master Europees Beleid aan de Universiteit van Amsterdam.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie van IenW ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.