Job Kramer hoofd Departementaal Coördinatiecentrum Crisisbeheersing

Job Kramer start per 9 september 2024 als Hoofd Departementaal Coördinatiecentrum Crisisbeheersing (DCC) bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Het Departementaal Coördinatiecentrum Crisisbeheersing (DCC-IenW) regisseert het crisisbeheersingsbeleid en de crisisbeheersing voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het DCC werkt daarbij nauw samen met alle onderdelen van het ministerie en haar crisispartners zoals ProRail, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, drinkwaterbedrijven, waterschappen en Luchtverkeersleiding Nederland. Het werkveld van het DCC richt zich op onder andere waterkwaliteit en -kwantiteit, drinkwater, nucleair, (petro)chemie, satelliet plaats- en tijdsbepaling, wegvervoer, binnenvaart, spoor, luchtvaart, weer, milieu, zeescheepvaart, havens en Noordzee.

Binnen (inter)nationale crisisbeheersing zijn voorbereiding en respons de primaire aandachtsgebieden. Tijdens crises en incidenten is het DCC-IenW verantwoordelijk voor een goed verloop van de crisisbesluitvorming, informatiedeling, beeldvorming en advisering en voor de facilitering van het totale crisisproces binnen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Na een crisis zorgt het DCC voor een gedegen evaluatie en het verder brengen van de opgedane ervaringen.

Momenteel is Job directeur Risico- en Crisisbeheersing bij de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid en daarvoor was hij daar hoofd Incidentenbestrijding. Eerder heeft hij diverse functies vervuld bij de veiligheidsregio Haaglanden en bij Brandweer Nederland en was hij senior beleidsmedewerker bij het toenmalige ministerie van VROM, DG milieu. Afgelopen jaren heeft Job verschillende operationele nevenfuncties gehad bij de brandweer, in de crisisorganisatie en bij USAR.NL.

Job studeerde Bodem, Water en Atmosfeer aan de universiteit van Wageningen en behaalde later zijn Master Public Safety aan de Technische Universiteit Delft.

Martin Wijnen (DG): "Ik ben blij dat Job zijn ruime kennis en ervaring op het gebied van crisisbeheersing gaat inzetten bij het DCC-IenW. Job is een ervaren leidinggevende en deskundige die zich met passie inzet voor de publieke veiligheid. Ik kijk uit naar de samenwerking. Ik heb er alle vertrouwen in dat onder zijn leiding het DCC nog beter gesteld zal staan om welke crisis dan ook het hoofd te bieden."

Job Kramer: "Ik heb zin om aan de slag te gaan met de collega’s en partners van het DCC en mijn horizon verder te verbreden. Het is een interessante tijd om een bijdrage te leveren aan de nationale veiligheid."

De benoeming op deze ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door directoraat-generaal ABD en het ministerie van Infrastructuur en Water, Rijkswaterstaat. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.