Vera de Witte plaatsvervangend secretaris-generaal Defensie

Vera de Witte wordt plaatsvervangend secretaris-generaal bij het ministerie van Defensie. De ministerraad heeft ingestemd met de voordracht op voorstel van minister De Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De benoeming gaat in op 16 september 2024.

Vera de Witte

De toegenomen onveiligheid in de wereld hebben de noodzaak van een slimme en sterke krijgsmacht duidelijk gemaakt. Na jaren van krimp beschikt de krijgsmacht weer over de mogelijkheden om te groeien. Dit gaat niet vanzelf en vraagt om veranderingen in gedrag, werkwijze en sturing. Het ministerie als geheel moet soepel, sterk en wendbaar worden. Het stelt de organisatie voor grote uitdagingen op elk gebied. Om dit te bereiken speelt de plaatsvervangend secretaris-generaal als lid van de Bestuursraad een belangrijke rol. De focus ligt op hierbij op de defensie-brede bedrijfsvoeringsprocessen. Naast ervaring met bedrijfsvoering vraagt dit om een brede kijk op organisatieontwikkeling en om veranderkracht.

Maarten Schurink, secretaris-generaal Defensie: “Vera heeft veel gedaan in organisatieontwikkeling en bedrijfsvoering en is daarnaast een ervaren manager. Zij is de juiste vrouw op de juiste plek om defensie soepeler te maken en daarmee beter gereed voor hoofdtaak 1: het verdedigen van het eigen grondgebied, inclusief het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden, en dat van onze bondgenoten.” 

Vera de Witte: “De opgave waar Defensie voor staat, vraagt om een krachtige en wendbare organisatie. Dat begint met het goed inzetten van kennis en kunde in de organisatie en het organiseren van een goed samenspel. In de afgelopen vijfentwintig jaar heb ik, op diverse manieren, mogen bijdragen aan het versterken van de flexibiliteit en de veranderkracht van een aantal mooie overheidsorganisaties. Om juist in deze bijzondere tijd een bijdrage te mogen leveren aan het ministerie van Defensie ervaar ik als een voorrecht. Ik zie er naar uit om de organisatie goed te leren kennen.”

Drs. V.J. (Vera) de Witte is sinds september 2020 bestuurslid (portefeuille bedrijfsvoering) bij de Hoge Raad der Nederlanden. Daarvoor was zij directeur Strategie en Bestuursadvisering bij het Centraal Bureau voor de Statistiek. Eerder vervulde zij diverse leidinggevende functies op communicatiegebied, onder andere als directeur Communicatie bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Vera de Witte studeerde Talen en Culturen van Latijns-Amerika aan de Rijksuniversiteit Leiden en de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Deze benoeming is tot stand gekomen via de procedure voor de topmanagementgroep van de Algemene Bestuursdienst. Directoraat-generaal Algemene Bestuursdienst heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie van Defensie ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.