Wampie Libon directeur Inclusieve Groene Groei bij BZ

Wampie Libon wordt met ingang van 1 september 2024 directeur Inclusieve Groene Groei bij het miinisterie van Buitenlandse Zaken.

De directie Inclusieve Groene Groei (IGG) werkt vanuit het DG Internationale Samenwerking aan het behalen van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen en de doelen van Parijs. Deze uitdagingen vragen internationale creativiteit en groeiende financiële en politieke inspanningen. In verbinding met partners binnen en buiten de Rijksdienst, speelt de directeur IGG de komende jaren een cruciale rol in de internationale positionering van Nederland op het gebied van klimaat, voedsel en landbouw, energie, water, grondstoffen en polaire zaken.

Wampie Libon: "Ik kijk heel erg uit om aan de slag te gaan als directeur Inclusieve Groene Groei. Ik heb veel vertrouwen in de expertise, professionaliteit en betrokkenheid van de mensen werkzaam binnen IGG, het DGIS en op de posten. De thema’s waar IGG zich op richt zoals klimaat, water, voedselzekerheid, energie en grondstoffen zijn belangrijk voor Nederland, onze partners en onze toekomst. Ik ben erg gemotiveerd samen met publieke partijen, het bedrijfsleven, het maatschappelijk middenveld en de kennisinstellingen de transities waar we wereldwijd voor staan, verder te brengen. Nederland heeft veel kennis en kunde te bieden."

Drs. W. (Wampie) Libon-van der Wal is op dit moment directeur Internationaal Ondernemen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarvoor vervulde zij diverse leidinggevende functies op Ambassades in Washington en Brussel en was zij werkzaam als adviseur Europese Zaken op het Kabinet van de minister-president bij het ministerie van Algemene Zaken. Eerder was zij onder andere werkzaam op de Permanente Vertegenwoordiging bij de Europese Unie en op het Consulaat-Generaal in New York.

Wampie Libon heeft een Master International Management/CEMS double degree behaald aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Université catholique de Louvain.

Pascalle Grotenhuis, directeur-generaal Internationale Samenwerking: "Wampie brengt veel relevante ervaring en netwerken op het gebied van Europees en internationaal beleid, in samenwerking binnen de overheid en met bedrijven en andere maatschappelijke partners. Zij opereert overtuigend, praktisch en oplossingsgericht in de (inter)nationale politieke arena, met humor en in verbinding met politiek, partners en medewerkers. Dit gaat mij, haar directie en het DGIS-MT helpen om de verandering in onze beleidsopgave op een uitstekende en inclusieve manier te bepalen en door te voeren. Veel zin en vertrouwen in onze samenwerking!"

Het betreft een functie van Buitenlandse Zaken waarvoor een procedure van de Algemene Bestuursdienst is gebruikt. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie van Buitenlandse Zaken ondersteund bij de selectie. De vacature is breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.