Fekke Odijk afdelingsmanager Data bij RVO

Fekke Odijk wordt per 1 september 2024 afdelingshoofd Data bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Fekke Odijk

De afdeling Data richt zich op de organisatiebrede inzet van data door het vaststellen van beleid, kaders en richtlijnen en door het leveren van dataproducten en -diensten, zoals business intelligence en advanced analytics, ter realisatie van de ambitie en strategie van RVO. Daarnaast stimuleert en activeert de afdeling het datagedreven werken binnen RVO en faciliteert zij de hele organisatie met coaching, begeleiding en advies. De afdeling Data borgt de kwaliteit, de juridische aspecten en het ethisch gebruik van data binnen RVO en gaat daartoe de samenwerking aan met interne en externe partners.

Fekke gaat als afdelingsmanager en plaatsvervangend CDO, leidinggeven aan de teams CDO Office, Enterprise Data Management en Analytics. RVO werkt aan het veranderen van de organisatie-inrichting om de ambities uit de meerjarenstrategie ´Kompas voor een duurzame toekomst´ te kunnen realiseren. Fekke gaat vanuit zijn functie bijdragen bij aan de innovatie op het gebied van datamanagement die in deze strategie heel belangrijk is.

Fekke werkt op dit moment als Global Data Lead en Chief Data Officer bij ING. Hiervoor heeft hij bij ING onder meer gewerkt als Business Transformatie Officer. Hij studeerde Bestuurskunde aan de Rijksuniversiteit Leiden. Ook volgde hij onder andere een masteropleiding Data Science.

Mariska Schiphorst, waarnemend directeur Klant, Advies en Informatie: “Met veel enthousiasme verwelkom ik onze nieuwe manager, die uitgebreide kennis van data en een aanstekelijke energie meebrengt. Dankzij zijn waardevolle ervaring in de bankensector brengt hij nieuwe perspectieven in voor de overheid, zo versterken we onze diversiteit en kunnen we als RVO met de strategische inzet van data een grotere maatschappelijke impact maken.”

Fekke Odijk: “Ik heb enorme zin en energie om bij RVO aan de slag te gaan en met collega’s, medewerkers en belanghebbenden het vertrouwen in de overheid te versterken en zaken simpel te maken waar kan. Samen werken aan de belangrijke thema’s van het Rijk RVO, gedreven door data. Ik ga graag aan de slag met de professionals en kijk uit naar alle expertise en betrokkenheid, die ik al heb gezien bij RVO. Ik pak graag samen complexe vraagstukken aan en heb veel ervaring met transformaties in en mogelijk gemaakt door het data domein. Dat samen met de maatschappelijke opgaves waar de overheid en RVO voor staan, motiveren mij enorm.”

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekend gemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.