Marlien Leusink hoofd Bureau Directieondersteuning bij de Belastingdienst

Marlien Leusink is per 1 mei 2024 benoemd tot hoofd Bureau Directieondersteuning van de directie Midden- en Kleinbedrijf bij directoraat-generaal Belastingdienst bij het ministerie van Financiën.

Marlien Leusink

De directie Midden- en Kleinbedrijf (MKB) is verantwoordelijk voor de fiscale behandeling van circa 3,1 miljoen entiteiten die vallen onder de noemer midden- en kleinbedrijf. De directie MKB levert een bijdrage aan de missie van de Belastingdienst en geeft invulling aan de uitvoerings- en toezichtstrategie van de Belastingdienst. MKB streeft ernaar dat bedrijven bereid zijn uit zichzelf fiscale regels na te leven, zonder dwingende acties van de Belastingdienst.

Aan de managementstructuur van MKB is per 1 mei 2024 een functie toegevoegd, hoofd Bureau Directieondersteuning (BDO). Het BDO adviseert de directie MKB op het gebied van strategische en politiek-bestuurlijke vraagstukken. Deze functie richt zich op het aansturen van de medewerkers van het BDO. Tevens verricht het hoofd een aantal strategische adviestaken.

Marlien vervulde juridische rollen, strategische adviesfuncties en managementfuncties binnen en buiten DG Belastingdienst. Daarmee heeft ze een brede ervaring opgedaan in complexe, maatschappelijke en politiek-bestuurlijke omgevingen. Sinds juli 2023 heeft Marlien naast haar rol van strategisch adviseur coördinerende en leidinggevende taken verricht binnen het BDO. Haar laatste functie was strategisch adviseur. Marlien studeerde Nederlands recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
   
Marlien: "Ik ben blij met mijn benoeming. De opgave waar de directie MKB voor staat is complex en maatschappelijk zeer relevant. In mijn nieuwe rol kan ik hieraan een bijdrage leveren en mijn kennis en ervaring op het gebied van bestuurlijke vraagstukken breed inzetten. Ik heb het BDO leren kennen als een gemotiveerd, hardwerkend en enthousiast team en ik kijk ernaar uit om de afdeling samen met hen verder door te ontwikkelen. Ik heb er veel vertrouwen in dat ons team het verschil kan blijven maken in het mede realiseren van de strategische doelstellingen van de directie MKB.”

Berry Roks, algemeen directeur MKB, is blij om Marlien te kunnen benoemen in deze functie: ¨De afgelopen jaren heeft zij veel kennis opgedaan van MKB. Om de opgave van de directie MKB te kunnen realiseren is integrale strategische advisering en ondersteuning nodig. Ik ben blij dat Marlien haar bijdrage nu als hoofd Bureau Directieondersteuning wil voortzetten in het verder vormgeven van deze afdeling. Marlien brengt een stevige ervaring mee en heeft laten zien haar kennis en netwerk effectief te kunnen op- en uitbouwen. Vanuit haar brede blik, nieuwsgierigheid en vermogen om snel te kunnen schakelen heb ik er het volste vertrouwen in dat Marlien MKB vanuit deze positie verder zal versterken.”

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de plaatsingsregels bij reorganisaties binnen de Rijksoverheid.  Daarom is deze functie niet opengesteld. Uit de interne plaatsingsprocedure is Marlien als kandidaat naar voren gekomen.