Nur Albayrak hoofd Toegang Rechtsbestel/programmamanager Rechtsbijstand bij JenV

Nur Albayrak wordt met ingang van 1 juli 2024 hoofd Toegang Rechtsbestel en tevens programmamanager Rechtsbijstand binnen het directoraat-generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving, onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Nur Albayrak

Eén van de prioritaire opgaven van de directie Rechtsbestel is het versterken van de toegang tot het recht voor burgers en bedrijven. Binnen de directie wordt in het programma Vernieuwing Rechtsbijstand gewerkt aan de vernieuwing van het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand, samen met organisaties in en rondom het stelsel. Hierbij wordt een gefaseerde aanpak gehanteerd waarbij stap voor stap en proefondervindelijk, met pilots, onderzoeken en experimenten, aan een nieuw stelsel wordt gebouwd. In 2018 zijn de contouren van het nieuwe stelsel ontworpen en in 2019 is de pilotfase gestart. De pilotfase is inmiddels afgerond en wordt momenteel geëvalueerd.

In de fase waarin het programma nu verkeert, is het essentieel om de pilotopbrengsten te borgen en implementeren, onder meer via wijziging van de Wet op de rechtsbijstand. Het programma eindigt eind 2025. Nur Albayrak krijgt, naast het reguliere management van de afdeling, de opdracht om het programma in de staande organisatie onder te brengen - voor een groot deel binnen de afdeling Toegang Rechtsbestel - en te verbinden met de opgave toegang tot het recht.

Ädwin Rotscheid: “Met de komst van Nur in het MT van de directie Rechtsbestel verwelkomen we enerzijds een frisse wind, iemand met haar eigen kijk op ontwikkelingen binnen de directie, het DG en onze brede werkomgeving die ze niet schroomt te delen en tegelijkertijd een brok aan ervaring en kennis op het terrein van rechtsbijstand. Met haar kennis en ervaring op het gebied van de voorbereiding van nieuwe wetgeving samen met de directie wetgeving, haar sterke relaties in het werkveld en haar drive om de dingen af te ronden hebben we er alle vertrouwen in dat Nur de juiste vrouw is in deze fase van het programma om dit succesvol af te ronden en samen met onze partners in het veld het stelsel van rechtsbijstand daadwerkelijk te vernieuwen.”

Nur Albayrak: “Ik ben ontzettend vereerd dat ik binnen de directie Rechtsbestel, waar ik al jaren met veel plezier werk, de kans krijg om mij verder te ontwikkelen in deze functie. De versterking van de toegang tot het recht, met daarin een goed functionerend stelsel voor de gesubsidieerde rechtsbijstand, is een ontzettend belangrijke opgave waar ik graag mijn bijdrage aan continueer in mijn nieuwe functie. Dit samen met ontzettend gedreven, enthousiaste en leuke collega’s binnen het team en de directie. De uitdagingen die deze nieuwe functie met zich meebrengt, maken mij super enthousiast. Dat is allereerst het tot een goed einde brengen van de stelselvernieuwing rechtsbijstand, iets wat in de voorgaande jaren meerdere keren niet gelukt is en wat maakt dat ik extra gemotiveerd ben om mij in te zetten voor nu wel een succesvolle afronding. Daarnaast zal het onderbrengen van het programma in de staande organisatie deels een nieuwe structuur binnen de hele directie qua clusters, dossiers en mensen inhouden. Ik lever ook hier graag een bijdrage aan!”

Nur Albayrak is op dit moment plaatsvervangend programmamanager Programma Stelselvernieuwing Rechtsbijstand bij de directie Rechtsbestel. Ze werkte hiervoor in verschillende rollen binnen DG Rechtspleging en Rechtshandhaving, de directie Sanctietoepassing en Jeugd en IND van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Zij startte haar loopbaan bij de Gemeente Rotterdam.

Deze benoeming is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie van Justitie en Veiligheid ondersteund bij de selectie. Vacatures die DGABD faciliteert worden breed bekendgemaakt en iedereen mag solliciteren.