Irene Uitermark directeur Regio en Ruimte bij EZK

Irene Uitermark wordt vanaf 1 september 2024 directeur Regio en Ruimte bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Irene Uitermark

De directeur Regio en Ruimte vertaalt Haags economisch beleid naar wat dat betekent voor de regio, en vertaalt de ruimtelijke behoefte voor bedrijvigheid naar Den Haag. De directeur onderhoudt de contacten met de verschillende medeoverheden en spelers in het land. Vanuit het integrale overzicht dat dit oplevert, ontwikkelt de directeur vernieuwende voorstellen voor een strategische aanpak. Zij heeft een belangrijke rol in het doel om voldoende fysieke ruimte te realiseren voor economische activiteit. Zij stimuleert dat regionale of regio-overstijgende ontwikkelingen en vraagstukken worden opgepakt door de regio ambassadeurs of elders binnen EZK.

Tjerk Opmeer, waarnemend DG Bedrijfsleven en Innovatie: “Ik ben heel blij dat Irene de overstap naar Economische Zaken komt maken. Ze brengt een interessante blik van buiten en is tegelijkertijd ervaren op verschillende onderdelen van de functie. Ze heeft goed oog voor wat mensen beweegt en hoe ze daarop in kan spelen. Wat mij betreft een grote aanwinst voor de directie Ruimte en Regio en voor het MT van het DG Bedrijfsleven & Innovatie.¨

Irene Uitermark: “Dit is een mooie functie waar ik heel veel zin in heb. Op deze plek kan ik samen met mijn team echt wat betekenen voor de regionale ontwikkeling in Nederland. Zeker nu daar steeds meer aandacht voor is omdat de opgaven in het fysieke domein steeds complexer worden en elke regio telt. Ik verheug me dan ook op de samenwerking met zowel de mensen in de verschillende regio’s als ook met mijn collega’s binnen en buiten het departement.¨

Irene is op dit moment interim-sectorhoofd Juridische zaken en Wetgevingsbeleid bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Hiervoor was zij interim-directeur Natuur bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en interim-directeur Handhavingsbeleid bij de Douane. Daarvoor bekleedde zij nog diverse functies binnen het Rijk, waaronder plaatsvervangend directeur Regie Migratieketen bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Irene studeerde Maatschappijgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie van Financiën ondersteund bij de selectie. Vacatures die DGABD faciliteert worden breed bekendgemaakt en iedereen mag solliciteren.