Wouter Wessels raadadviseur EU bij AZ

Wouter Wessels start per 1 september als raadadviseur EU bij het Kabinet Minister-President van het ministerie van Algemene Zaken.

Wouter Wessels

Wouter Wessels is momenteel werkzaam bij de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging bij de EU. Hij vervult daar de rol van Antici (eerste adviseur van de Permanent Vertegenwoordiger). Wouter deed eerder ruime EU-ervaring op bij de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Buitenlandse Zaken. Bij Buitenlandse Zaken heeft hij verschillende functies vervuld - zowel op het departementen als op buitenlandse posten, waaronder in Afghanistan en Zuid-Afrika. Wouter studeerde Beleid en Bestuur in Internationale organisaties aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De raadadviseur EU opereert in een bijzonder gevoelig ambtelijk, bestuurlijk en politiek krachtenveld waar de schijnwerper voortdurend op is gericht. De altijd al aanwezige hectiek en dynamiek wordt momenteel nog versterkt door het aantreden van een nieuw kabinet en een nieuwe minister-president en door actuele ontwikkelingen binnen de EU zelf, zoals de Europese verkiezingen. De raadadviseur is werkzaam op een breed beleidsterrein, waarop de minister-president veelvuldig door de Kamers en pers wordt aangesproken, ook bij incidenten. De relaties en de contacten zijn dan ook zeer uiteenlopend van aard en niveau. De raadadviseur EU onderhoudt daarnaast als vertegenwoordiger van de minister-president contact met de EU-adviseurs van regeringsleiders van andere lidstaten en draagt vanuit die rol bij aan de EU-beleidsvorming en politieke besluiten op de meest gevoelige Europese dossiers die door de Europese Raad worden behandeld. 

Gert-Jan Buitendijk, secretaris-generaal AZ: “Ik ben blij met de komst van Wouter. In deze geopolitieke turbulente tijden is het belangrijk dat deze positie wordt ingevuld door een adviseur die het Europese werkveld inhoudelijk kent en in dat werkveld een actueel netwerk heeft. In een Europa waarin de rol van regeringsleiders bij internationale gelegenheden sterk toeneemt, kan hij de minister-president adequaat adviseren. Behalve zijn brede kennis en ervaring, brengt Wouter ook de energie en de nieuwsgierigheid mee om deze positie goed in te kunnen vullen. Hij is een mooie aanvulling in het team.”

Wouter Wessels: “Na zes jaar Brussel keer ik terug naar Den Haag om mij met onverminderd enthousiasme in te blijven zetten voor de Nederlandse belangen in de Europese Unie. Het is bijzonder om nu als adviseur van de minister-president bij te dragen aan de Nederlandse opstelling op de Europese dossiers, zeker in deze tijden van grote veranderingen. De afgelopen jaren heb ik met collega’s vanuit alle invalshoeken binnen de Rijksoverheid en ook mede-overheden samen mogen werken aan een sterke en invloedrijke Nederlandse positionering in Brussel. Ik kijk ernaar uit deze brede benadering, ook met de collega’s op het ministerie van Algemene Zaken, voort te zetten.”

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie van Algemene Zaken ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.