Nynke Cornelissen secretaris-directeur Adviescollege Veiligheid Groningen bij RVO

Nynke Cornelissen is per 1 juli 2024 benoemd als secretaris-directeur van het Adviescollege Veiligheid Groningen. Het Bureau waar Nynke manager van is, ondersteunt het College en is organisatorisch ondergebracht bij de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (ministerie van Economische Zaken en Klimaat).

Het Adviescollege Veiligheid Groningen is een onafhankelijk orgaan dat de verantwoordelijk bewindspersoon adviseert over de constructieve veiligheid van gebouwen in het aardbevingsgebied in Groningen en was aanvankelijk voor de duur van vier jaar opgericht (2019 tot 2023). Gezien de blijvende opgave in Groningen is in de Tijdelijke wet Groningen, die per 1 juli 2023 in werking is getreden, onder andere opgenomen dat er een permanent Adviescollege Veiligheid Groningen is.

Nynke Cornelissen voert de functie van secretaris-directeur ACVG al uit vanaf januari 2020. Hiervoor was zij onder andere clusterleider EU en Internationale Zaken en clusterleider Open Science bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ze heeft Europese Studies gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam.

Abdeluheb Choho, directeur-generaal RVO: “Ik ben heel blij met deze benoeming. Nynke heeft de functie van secretaris-directeur ACVG de afgelopen 4,5 jaar uitstekend vervuld. Het is goed dat zij de door haar opgebouwde expertise en ervaring kan blijven inzetten op dit zo belangrijke dossier.”

Wim Nagtegaal, voorzitter ACVG: “Het ACVG zet zich sinds 2020 in voor veiligheid in Groningen. Juist nu de verantwoordelijkheden binnen het Rijk anders zullen worden belegd, is het van belang dat de secretaris van het ACVG met ons aanblijft en haar kennis en ervaring inzet. Ik ben dan ook erg blij dat ze haar functie blijft bekleden.”

Nynke Cornelissen: “Ik ben trots op wat we in de afgelopen jaren met het Adviescollege en ons Bureau bij RVO hebben opgebouwd. Met het besluit om het ACVG permanent in te stellen komt ook een taakuitbreiding, waarbij wij worden gevraagd om veiligheid in een bredere context te benaderen. Met het eveneens uitgebreide College zet ik daar graag mijn schouders onder en blijf ik mij inzetten om Groningers veilig te laten wonen en leven.”

Deze vacature was niet opengesteld. De functie van secretaris-directeur ACVG wordt sinds januari 2020 door Nynke Cornelissen uitgevoerd. Vanwege het belang van continuïteit en het behoud van kennis en kunde is er in overleg met de DGRVO en DGABD voor gekozen om Nynke in de functie te benoemen.