Anneke van Dijk secretaris-generaal JenV

Anneke van Dijk wordt secretaris-generaal bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van minister Uitermark van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De benoeming gaat in op 1 september 2024.

Anneke van Dijk

De secretaris-generaal heeft de focus op de politiek-bestuurlijke taken en is de eerste én laatste politiek-bestuurlijk adviseur van en klankbord voor de bewindspersonen. De secretaris-generaal heeft een belangrijke samenbindende en gezaghebbende rol in relatie tot de verschillende onderdelen die JenV rijk is, zoals bijvoorbeeld de politie, het Openbaar Ministerie, de Rechtspraak, of de Dienst Justitiële Inrichtingen. Zij gaat mede richting geven aan de omzetting van het hoofdlijnenakkoord naar een regeerprogramma met inachtneming van de opgelegde taakstelling. En ze geeft richting aan de lange termijn door sturing op de verdere ontwikkeling en implementatie van de ontwikkelagenda van JenV. De secretaris-generaal zal ook de rol vervullen van kwartiermaker secretaris-generaal voor het nieuwe ministerie van Asiel en Migratie.

“Ik vind het eervol en bijzonder secretaris-generaal te worden van een ministerie dat me wat opgaven en mensen betreft zo na aan het hart ligt, en waar ik al vele jaren met veel enthousiasme werk,” aldus Anneke van Dijk. “We leven in behoorlijk roerige tijden met dreigingen van buiten en binnen Nederland en ongemak in de samenleving. Zeker nu vind ik het belangrijk dat alle organisaties in het JenV-domein hun werk goed kunnen doen en burgers het vertrouwen geven dat de rechtsstaat hun vrijheid en bescherming biedt, met recht voor iedereen. Daaraan samen werken met de collega’s van binnen en de vele collega’s en partners van buiten het ministerie inspireert en drijft me.”

Gert-Jan Buitendijk, secretaris-generaal bij het ministerie van Algemene Zaken en vacaturehouder voor deze functie: “Dat Anneke de functie van secretaris-generaal gaat vervullen is voor mij een geruststellende gedachte. Zij kent het ministerie niet alleen heel goed, maar is ook een prettige collega. Haar kennis en ervaring van het domein, maar ook van het ministerie zullen voor haar en alle collega’s bij JenV van grote waarde zijn. Daarnaast denk ik dat zij JenV met rust en flair de komende periode zal leiden.”

Mr. drs. A.G. (Anneke) van Dijk is sinds 2020 directeur-generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Daarvoor was ze directeur-generaal Migratie, directeur Wetgeving en Juridische Zaken en hoofd en raadadviseur sector Staats- en Bestuursrecht bij hetzelfde ministerie. Eerder vervulde ze diverse functies bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Anneke van Dijk studeerde Andragologie en Nederlands recht aan de Universiteit Utrecht.

Deze benoeming is tot stand gekomen via de procedure voor de topmanagementgroep van de Algemene Bestuursdienst. Directoraat-generaal Algemene Bestuursdienst heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie van Justitie en Veiligheid ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.