Bart van Ginderen Chief Information Officer/unitdirecteur Strategie en Kennis bij de Rijksorganisatie voor Informatiehuishouding

Bart van Ginderen wordt met ingang van 1 september 2024 benoemd tot Chief Information Officer (CIO) en tevens unitdirecteur Strategie en Kennis bij de Rijksorganisatie voor Informatiehuishouding bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Bart van Ginderen

Bart van Ginderen is CIO bij Ambidexter Interim Management. Hij werkte de afgelopen jaren als CIO bij diverse organisaties, zowel in vaste als in interim-dienstbetrekking. Bart behaalde een master Informatica en een aanvullend doctoraal Bedrijfskunde aan de Technische Universiteit Eindhoven.

De opgave van de CIO/unitdirecteur Strategie en Kennis (S&K) bestaat uit het realiseren en versterken van de bestuurlijke verbinding van de Rijksorganisatie voor Informatiehuishouding (RvIHH) met de rest van de relevante partijen binnen de Rijksoverheid. Binnen de unit S&K wordt de strategische richting bepaald en richting gegeven aan de (toekomstige) uitvoeringskaders voor de informatiehuishouding van het Rijk.

De CIO heeft de taak om het CIO-stelsel binnen RvIHH vorm te geven in nauw overleg met CIO-offices van de opdrachtgever, CIO-BZK en CIO-Rijk. Om de verbinding te zoeken met betrekking tot de dienstverlening van RvIHH en de vertaalslag van het rijksbrede beleid te maken voor wat betreft de eisen op het gebied van informatiehuishouding, -beveiliging en borging van privacy. De CIO signaleert knelpunten en trends die RvIHH binnen het Rijk tegenkomt en levert van daaruit input aan het rijksbrede beleid en de kaderstelling. De CIO is tevens plaatsvervangend directeur RvIHH en geeft leiding aan de afdelingsmanagers Strategie en Kennis en de Chief Record Officer die hoofd is van de CIO-office.

Bart van Ginderen: “Ik heb enorm veel zin om te starten in de rol van CIO. Met mijn uitgebreide ervaring en passie voor digitalisering en informatiehuishouding hoop ik de informatiehuishouding van de overheid een stukje beter te maken. De mogelijkheid om als CIO bij RvIHH bij te dragen aan de strategische doorontwikkeling van de organisatie en de Rijksbrede profilering spreekt mij bijzonder aan. Ik vertrouw erop dat mijn visie, leiderschapskwaliteiten en ervaring met grootschalige veranderingen een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de toekomstige uitdagingen en doelstellingen van RvIHH.” 

Dany Venema, CEO Rijksorganisatie voor Informatiehuishouding: “Ik zie uit naar de samenwerking met Bart. Hoewel hij als CIO verantwoordelijk is voor de Unit S&K zal hij in nauwe samenwerking met de andere directieteamleden (CEO, CINO, CFO, COO) invulling moeten geven aan de verantwoordelijkheden die wij als RvIHH op ons hebben genomen. In de samenwerking met Bart ga ik de uitdaging graag aan om gezamenlijk op te trekken in een organisatie waar sprake is van grote diversiteit aan mensen en werkzaamheden binnen de andere unit-onderdelen. Niet alleen zal Bart onze organisatie vertegenwoordigen als plaatsvervangend directeur maar ook als onze CIO. In de gesprekken die wij met Bart hebben gevoerd, bleek zijn grote kennis en betrokkenheid op bovengenoemde onderwerpen. Ik ben blij dat deze collega binnenkort kan starten en zich kan inzetten voor de Rijksoverheid op het gebied van Informatiehuishouding.”

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via een procedure van het directoraat-generaal Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.