Liane van Heusden hoofd Portefeuillemanagement bij BZK

Liane van Heusden wordt met ingang van 1 augustus 2024 hoofd Portefeuillemanagement bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De afdeling Portefeuillemanagement beheert het vastgoedportfolio van het RVB. Een essentiële rol in de organisatie, want deze afdeling zorgt ervoor dat de strategische doelen goed worden overgedragen naar het tactisch niveau. Als afdelingshoofd sta je aan de lat voor een aantal cruciale veranderingen, zoals het ontwikkelen van portefeuilleplannen, de concrete doorvertaling van beleid en ambities in de vastgoedportefeuilles en afstemming hiervan met onze klanten. Actuele thema’s hierbij zijn duurzaamheid en gebiedsgericht werken.

Sinds 2019 is ir. L. (Liane) van Heusden sectiehoofd Justitie & Veiligheid bij de directie Transacties en Projecten van het RVB, daarvoor werkte ze bij de Inspectie Leefomgeving en Transport in diverse (management) rollen. Onderwerpen die onder haar verantwoordelijkheid vielen waren onder andere transport gevaarlijke stoffen en passagiersrechten. Liane heeft Bouwkunde gestudeerd aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Liane van Heusden: "De afgelopen jaren heb ik ervaren hoeveel impact maatschappelijke ontwikkelingen kunnen hebben op de projecten van het RVB. Ik denk dan bijvoorbeeld aan duurzaamheidsdoelstellingen, stikfstof en netcongestie en schaarste aan materialen en mensen bij marktpartijen. Het is een uitdaging om daarmee te dealen, als je tegelijkertijd met beperkte capaciteit aan een steeds groter wordende vraag moet voldoen. De afdeling Portefeuillemanagement maakt de vertaalslag van deze ontwikkelingen naar plannen voor de vastgoedportefeuille van het Rijk en legt daarmee het fundament onder de onderhoudsprogramma’s en  projecten van het RVB. Zonder een solide fundament is een voorspelbaar bouwproces onmogelijk en daar wil ik me hard voor maken. Dat ga ik doen samen met onze klanten en collega’s in de vastgoedketen en met de resultaatgerichte, open en duidelijke aanpak die mij kenmerkt."

Max Droste, directeur Portefeuillestrategie en Portefeuillemanagement: "We kijken halsreikend uit naar de komst van Liane. Ze gaat vanuit haar regierol binnen de directie en binnen het RVB en met haar uitgebreide kennis van de vastgoedketen en projectvoering een cruciale rol vervullen in de transformatie van het rijksvastgoedbedrijf. Met haar persoonlijk leiderschap en haar teamspirit gaat ze echt het verschil maken, zowel met haar afdeling als binnen het managementteam."

De benoeming op deze functie is tot stand gekomen via een procedure van de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en het Ministerie van BZK ondersteund bij de selectie. De vacature is breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.