Wijnske van Steenhoven afdelingshoofd Informatievoorziening, Data en Innovatie bij de FIOD

Wijnske van Steenhoven start per 15 juli 2024 als afdelingshoofd Informatievoorziening, Data en Innovatie bij de FIOD.

De FIOD is de opsporingsdienst van financiële en fiscale criminaliteit in Nederland. Wij zijn onderdeel van het ministerie van Financiën en werken voor dit én andere ministeries, onder gezag van het Openbaar Ministerie. In de Wet op de bijzondere opsporingsdiensten is onze opdracht vastgelegd: een brede aanpak van financiële en fiscale criminaliteit. Een belangrijke doelstelling van de FIOD is de doorontwikkeling naar een wendbare, gedigitaliseerde, datagedreven en intelligence gestuurde opsporingsdienst. De centrale afdeling Informatievoorziening, Data en Innovatie (ID&I) is daarin onmisbaar en zorgt voor de informatievoorziening en data waarmee het complexe intelligence- en opsporingsproces optimaal ondersteund wordt. In het hier en nu én richting de toekomst. Het leiding geven aan deze belangrijke taak rust op de schouders van het afdelingshoofd ID&I.

Wijnske van Steenhoven heeft deze functie de afgelopen 9 maanden op detacheringsbasis naar volle tevredenheid vervuld. De basis die ze de afgelopen maanden heeft gelegd geeft richting aan de toekomst van het datagedreven en gedigitaliseerde werken bij de FIOD. Sinds 2019 is Wijnske werkzaam bij de Belastingdienst, als afdelingshoofd bij de Corporate Dienst Datafundamenten en Analytics. Daarvoor heeft ze verschillende managementrollen vervuld bij het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het werken met data staat centraal in de loopbaan van Wijnske en met haar brede kennis en ervaring op dit onderwerp levert zij een waardevolle bijdrage aan de opgave van de FIOD.

Inge Jonker, directeur ID&I/ CIO bij de FIOD is blij met de benoeming: "Wijnske heeft, naast de inhoudelijke knowhow en gedegen managementervaring, het vermogen om op verschillende niveaus met mensen verbinding te maken. Dit gecombineerd met haar van nature aanwezige positieve energie om zaken te verbeteren maakt Wijnske bij uitstek geschikt voor deze functie. Haar waarde is de afgelopen maanden al gebleken. Ik verheug me erop om de samenwerking met Wijnske in volle vaart te kunnen voortzetten en samen verder te bouwen aan onze mooie organisatie."

Wijnske van Steenhoven: "De afgelopen negen maanden heb ik de FIOD leren kennen als een gedreven, daadkrachtige organisatie met betrokken medewerkers. In die periode heb ik een bijdrage mogen leveren aan de uitdaging van de FIOD een meer wendbare, gedigitaliseerde, datagedreven en intelligence gestuurde organisatie te worden. Dit heb ik met veel plezier gedaan en ik kijk er dan ook ontzettend naar uit om hier verdere invulling aan te geven."

Wijnske heeft Bestuurskunde gestudeerd aan de Erasmus Universiteit. 

Deze benoeming op deze ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie van Financiën/ FIOD ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.