Wouter Peters sectorhoofd Juridische Zaken en Wetgevingsbeleid bij JenV

Wouter Peters wordt met ingang van 16 september 2024 sectorhoofd Juridische Zaken en Wetgevingsbeleid bij de directie Wetgeving en Juridische Zaken bij het ministerie van Justitie en Veiligheid.

De sector Juridische Zaken en Wetgevingsbeleid speelt een centrale rol bij de versterking van de juridische functie binnen en buiten het ministerie van Justitie en Veiligheid. De sector is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en implementatie van de rijksbrede wetgevingskwaliteit. Dat doet ze bijvoorbeeld door de verdere uitrol van het Beleidskompas, de ontwikkeling van de invoeringstoets, de toetsing van voorgenomen regelgeving, het opzetten van een Staat van de wetgevingskwaliteit en het bevorderen van de toepassing van ‘doenvermogen’ in de beleidsvoorbereiding. Daarnaast is de sector verantwoordelijk voor de juridische advisering en het voeren van procedures op het brede Justitieterrein bij nationale en internationale rechterlijke instanties. Bij de invulling van het werk staan (interdepartementale) samenwerking en pro actief optreden voorop.

Wouter: "Zeer terecht staat het streven naar een meer rechtvaardige overheid sinds - onder meer - de toeslagenaffaire hoog op de politieke agenda. Een goed functionerende juridische functie is daarvoor onontbeerlijk. Ik vind het dan ook een voorrecht om met de sector, in goede samenwerking met de andere departementen, een bijdrage te mogen gaan leveren aan de versterking van de juridische functie binnen en buiten het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het verbeteren van de kwaliteit en praktische uitvoerbaarheid van beleid en wet- en regelgeving is een uitdaging waar ik in het bijzonder naar uitkijk."

Wouter Peters is nu werkzaam als hoofd van de afdeling Publiekrecht bij de gemeente Amsterdam. Wouter was eerder afdelingshoofd Wonen en Leefomgeving bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en waarnemend directeur van de programmadirectie Omgevingswet. Daarvoor was hij onder meer werkzaam als senior wetgevingsjurist bij de directie Constitutionele Zaken en Wetgeving bij het ministerie van BZK en als wetgevingsjurist bij het ministerie van LNV. Wouter studeerde Nederlands Recht aan de universiteit Maastricht en volgde het Kandidatenprogramma van de ABD.

Vacaturehouder Ellen Kiersch, directeur WJZ: "Wouter brengt een brede ervaring mee, als wetgevingsjurist, adviseur en manager en bij zowel de nationale als lokale overheid. Hij weet wat er speelt in Den Haag en daarbuiten en slaagt erin mensen mee te nemen door zijn aanstekelijk enthousiasme en ‘can do’ benadering, waarbij hij tegelijkertijd oog houdt voor een goede sfeer in het team. Dat sluit prachtig aan bij de rijksbrede verantwoordelijkheid en ambities van de sector juridische zaken en wetgevingsbeleid. Ik ben blij dat hij de directie komt versterken en verheug mij op onze samenwerking!"

De benoeming op deze ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door directoraat-generaal ABD en het ministerie van JenV. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.