Elin Berfelo directeur Eigenaarsadvisering bij JenV

Elin Berfelo wordt met ingang van 1 augustus 2024 directeur van de directie Eigenaarsadvisering, onderdeel van het SG-cluster van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Een veilig en rechtvaardig Nederland, dat is de missie van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Die missie vertaalt zich in een hele waaier van maatschappelijke opgaven – van een humaan gevangeniswezen tot rechtsbescherming en van toegang tot het recht tot jeugdzorg. Het ministerie in Den Haag maakt hierover beleid en zorgt voor geld om dat beleid ook uit te kunnen voeren. Die uitvoering gebeurt door de taakorganisaties van JenV, zoals het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), de Autoriteit Persoonsgegevens, het National Cyber Security Center (NCSC) en nog 23 andere agentschappen, diensten en zelfstandige bestuursorganen.

Om de balans tussen politieke prioriteiten en een gezonde bedrijfsvoering van de taakorganisaties op de lange termijn te waarborgen, maakt JenV gebruik van een sturingsmodel met drie spelers. Beleid is de opdrachtgever en zorgt voor het budget, de taakorganisatie is de opdrachtnemer en verantwoordt zich over de inzet van de middelen en de resultaten die ze daarmee haalt. De eigenaar tenslotte is verantwoordelijk voor de balans tussen resultaat en een gezonde bedrijfsvoering. Bij JenV vervult de plaatsvervangend secretaris-generaal de rol van eigenaar van de taakorganisaties.

De directie Eigenaarsadvisering is de spin in het web van het sturingsmodel. Ze onderhoudt contacten met alle relevante spelers, bewaakt de voortgang van de plannings- en begrotingscyclus en adviseert de eigenaar over een breed palet aan onderwerpen. Bij die advisering gaat het om zowel de brede governance- en continuïteitsvraagstukken van de individuele organisaties als om interdepartementale vraagstukken en de actualiteit. Bij individuele taakorganisaties heeft DEA oog voor risico’s en de uitvoerbaarheid van beleid; is de opdracht in balans met de mensen en middelen die hiervoor beschikbaar zijn?

Op deze manier draagt DEA bij aan een doelmatige en doeltreffende realisatie van de maatschappelijke opgave van JenV.

Ric de Rooij, waarnemend plv. SG: “Ik ben blij met de benoeming van Elin tot directeur DEA. Ik heb haar leren kennen als een collega die levert en een goed oog heeft voor haar omgeving. Verbinding en daadkracht zijn de woorden die bij mij opkomen. Ik kijk uit naar de samenwerking.”

Elin Berfelo: “Ik kijk ernaar uit samen met het team verder te werken aan voorspelbaarheid voor de taakorganisaties in de uitvoering van beleid. Met veel plezier werk ik de komende jaren verder aan het realiseren van de opgaven waar JenV voor staat.”

Elin is op dit moment plaatsvervangend directeur Eigenaarsadvisering bij JenV. Nadat zij haar carrière gestart is als Rijkstrainee en beleidsmedewerker bij JenV, was ze tussen 2014 en 2021 werkzaam bij KPMG en daarna bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Elin heeft een bachelor Liberal Arts en Sciences (University College, Utrecht) en een master International Law with International Relations (University of Kent, Canterbury) afgerond.

Deze benoeming is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie van Justitie en Veiligheid ondersteund bij de selectie. Vacatures die DGABD faciliteert worden breed bekendgemaakt en iedereen mag solliciteren.