Marjolein de Wit regiodirecteur West bij directie Grote Ondernemingen van de Belastingdienst

Marjolein de Wit wordt per 1 september 2024 benoemd tot regiodirecteur West bij de directie Grote Ondernemingen (GO) van de Belastingdienst.

De directie GO waakt over de bijdrage aan de schatkist van de ongeveer 8.600 grootste, vaak internationaal opererende, organisaties en zeer vermogende personen in Nederland. Samen vertegenwoordigen zij zo’n 65% van de jaarlijkse belastinginkomsten van de Rijksoverheid.

Bij de directie GO creëert men een zo efficiënt en eerlijk mogelijk proces, waarbij de individuele werkrelaties met de organisaties zelf centraal staan. De directie GO treedt zoveel mogelijk dienstverlenend en – waar nodig – corrigerend op. Naast het reguliere fiscale werk van heffen en controleren, heeft de directie ook een belangrijke taak bij het invorderen van belastingschulden, het opsporen van belastingontwijking én het bijdragen aan fraudebestrijding. Zo draagt de directie GO bij aan een financieel gezond Nederland.

De regiodirecteur West vult samen met twee collega regiodirecteuren het strategische-tactische management voor deze regio in. Hierbij geeft de regiodirecteur West leiding en richting aan teamleiders en vaktechnisch coördinatoren waarbij er wordt gestuurd op het realiseren van doelstellingen, gericht op het beïnvloeden van de compliance van grote ondernemingen. Naast de regionale aansturing draagt de regiodirecteur West bij aan de doorontwikkeling van de gehele directie waarbij overall organisatorische ontwikkelingen, verandertrajecten en klantbehandelingsvraagstukken vanuit een strategische invalshoek op landelijk niveau worden opgepakt.

Marjolein de Wit is de afgelopen jaren actief als regiodirecteur voor de directie GO in de regio Noordwest. Vanaf 2015 is Marjolein reeds werkzaam voor de Belastingdienst op verschillende posities, onder andere in leidinggevende rollen bij de directie Midden- en Kleinbedrijf (MKB) en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD). Daarvoor was ze jaren financieel specialist bij de Politie. Ze is haar carrière begonnen in het bankwezen. Marjolein studeerde Economie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, Forensic Auditing aan de Universiteit van Rotterdam en deelgenomen aan het Strategisch Leiderschapsprogramma van de Belastingdienst.

Niels Smetsers, landelijk directeur en plaatsvervangend algemeen directeur GO is content met de benoeming: "Ik ben blij dat Marjolein verbonden blijft aan de directie GO en de stap maakt naar onze mooie regio West. Marjolein heeft de afgelopen jaren met haar verbindende leiderschap een grote bijdrage geleverd aan de opgave van de regio Noordwest. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat Marjolein ons de komende jaren verder kan helpen met een inspirerende en daadkrachtige sturing in de regio op onze individuele klantbehandeling door onder meer realisatie van onze doelen, een eenduidige vakkundige werkwijze en vastlegging. Ik kijk er naar uit om samen met Marjolein de volgende stappen te zetten!"

Marjolein de Wit: "Erg fijn om een bijdrage te kunnen blijven leveren aan de directie GO waar we volop bezig zijn met doorontwikkelen om zo in te kunnen spelen op nieuwe ontwikkelingen. Dit met werkplezier en vakmanschap als belangrijk speerpunt. Ik heb zelf de afgelopen jaren met veel plezier samengewerkt met de collega's van de regio Noordwest en kijk uit naar de kennismaking en samenwerking met de collega's in de regio West."

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en GO ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.