Nienke Nuis – de Vreeze regiodirecteur Noordwest bij directie Grote Ondernemingen van de Belastingdienst

Nienke Nuis – de Vreeze wordt per 1 oktober 2024 benoemd tot regiodirecteur Noordwest bij de directie Grote Ondernemingen (GO) van de Belastingdienst.

De directie GO waakt over de bijdrage aan de schatkist van de ongeveer 8.600 grootste, vaak internationaal opererende, organisaties en zeer vermogende personen in Nederland. Samen vertegenwoordigen zij zo’n 65% van de jaarlijkse belastinginkomsten van de Rijksoverheid.

Bij de directie GO creëert men een zo efficiënt en eerlijk mogelijk proces, waarbij de individuele werkrelaties met de organisaties zelf centraal staan. De directie GO treedt zoveel mogelijk dienstverlenend en – waar nodig – corrigerend op. Naast het reguliere fiscale werk van heffen en controleren, heeft de directie ook een belangrijke taak bij het invorderen van belastingschulden, het opsporen van belastingontwijking én het bijdragen aan fraudebestrijding. Zo draagt de directie GO bij aan een financieel gezond Nederland.

De regiodirecteur Noordwest vult samen met twee collega regiodirecteuren het strategische-tactische management voor deze regio in. Hierbij geeft de regiodirecteur Noordwest leiding en richting aan teamleiders en vaktechnisch coördinatoren waarbij er wordt gestuurd op het realiseren van doelstellingen, gericht op het beïnvloeden van de compliance van grote ondernemingen. Naast de regionale aansturing draagt de regiodirecteur Noordwest bij aan de doorontwikkeling van de gehele directie waarbij overall organisatorische ontwikkelingen, verandertrajecten en klantbehandelingsvraagstukken vanuit een strategische invalshoek op landelijk niveau worden opgepakt.

Nienke Nuis – de Vreeze is sinds 2019 actief als regiodirecteur voor de directie Midden- en Kleinbedrijf (MKB) van de Belastingdienst. Daarvoor heeft ze vijftien jaar bij een gerenommeerd belastingadvies- en accountantskantoor gewerkt in verschillende functies, onder andere als senior manager Tax Reporting & Strategy. Nienke studeerde Fiscale Economie aan de Universiteit van Amsterdam, waarbij zij naast de master Fiscale Economie ook de variant Tax Compliance heeft afgerond.

Niels Smetsers, landelijk directeur en plaatsvervangend algemeen directeur GO is in zijn nopjes met de benoeming: "Nienke is een ervaren manager die haar sporen binnen de Belastingdienst heeft verdiend, en tegelijkertijd neemt ze ook veel ervaring mee van buiten. Ze is een verbinder pur sang, brengt sfeer en neemt een enorme dosis positieve energie mee naar de directie GO. Naast het sturen op resultaat staat Nienke vóór haar medewerkers in lastige casuïstiek en heeft ze een passie voor fiscaliteit. Ik kijk er ontzettend naar uit om met haar samen te werken!"

Nienke Nuis – de Vreeze: "Met veel enthousiasme kijk ik er naar uit om de overstap te maken naar de directie GO waarbij ik pro-actief richting wil geven aan het uitzetten en doorvertalen van de strategie van GO. En dat doe ik uiteraard niet alleen, maar samen met alle collega’s. Hierbij vind ik het belangrijk om een luisterend oor te bieden waar nodig en de collega’s te inspireren en enthousiasmeren om binnen de fiscale complexiteit van het werkveld van GO datgene te doen waar wij iedere dag voor staan opgesteld."

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en GO ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.