Annemiek Wissink afdelingshoofd Openbaarheid directie Bestuurlijke en Politieke Zaken bij de Belastingdienst

Annemiek Wissink is per 1 juli 2024 benoemd tot afdelingshoofd Openbaarheid bij de directie Bestuurlijke en Politieke Zaken van de Belastingdienst bij het ministerie van Financiën.

Annemiek Wissink

De directie Bestuurlijke en Politieke Zaken (BPZ) heeft als doel om de ambtelijke leiding van de Belastingdienst te ondersteunen bij het besturen van de dienst, het zorgen voor kwalitatief hoogstaande en integrale ambtelijke advisering vanuit de Belastingdienst aan de staatssecretaris en het coördineren van de maatschappelijke contacten van de Belastingdienst. Daarnaast is BPZ verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet open overheid (Woo) en het stimuleren van openbaarheid en transparantie binnen de Belastingdienst.

De opgave van het afdelingshoofd Openbaarheid en die van de afdeling is het inrichten en uitvoeren van het proces van actieve openbaarmaking en het behandelen van Woo-verzoeken (passieve openbaarmaking) binnen de Belastingdienst. De afdeling ontwikkelt zich naar het kennisinstituut op het gebied van de Woo en wordt gezien als logisch loket voor het uitvoeren van informatieverzoeken, waaronder in ieder geval verzoeken op grond van artikel 68 van de Grondwet. Het gaat onder andere om Tweede Kamervragen en parlementaire enquêtes.

Annemiek Wissink is vanuit de directie Uitvoerings- en Handhavingsbeleid van de Belastingdienst sinds februari 2022 gedetacheerd als afdelingshoofd Openbaarheid bij de directie BPZ. Tussen 1999 en 2021 heeft Annemiek een diversiteit aan leidinggevende rollen vervuld binnen de publieke sector. Zo was ze onder andere een lange periode directeur Europese en Internationale Zaken bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten en directeur bij het kenniscentrum Europa Decentraal. Annemiek heeft Bestuurskunde gestudeerd aan de Universiteit Twente, Rechten aan de Universiteit Leiden en een master Public Management afgerond bij TIAS Business School.

Teusjan Vlot, directeur Bestuurlijke en Politieke Zaken is content met de benoeming: “Ik ben blij met de benoeming van Annemiek als afdelingshoofd Openbaarheid. Annemiek is heel sterk in het voortouw nemen, structureren en opbouwen. Dat hebben we heel hard nodig voor deze klus. Daarnaast staat ze voor haar mensen en kan ze van een groep zeer uiteenlopende mensen een team smeden. Met haar in het team van BPZ kunnen we de Belastingdienst weer een stap verder helpen.”

Annemiek Wissink: “Ik kijk met bijzonder veel plezier terug op de afgelopen twee en een half jaar en met veel enthousiasme vooruit naar de komende jaren. Openbaarheid en transparantie zijn voor de Belastingdienst belangrijke thema’s. En om daar een bijdrage aan te mogen leveren door het verder opbouwen van de afdeling die dit als onderwerp heeft is een prachtige en relevante opgave. Een speerpunt bij het uitvoeren van de taken is om het perspectief van burgers en bedrijven centraal te stellen. Ik kijk uit naar de verdere samenwerking met de verschillende directies binnen de Belastingdienst en het continueren van de samenwerking met de collega’s binnen de directie BPZ.”

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en de Belastingdienst ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk opengesteld, hoewel de organisatie al een geschikte kandidaat op het oog had, zoals in de vacaturetekst was vermeld. Na een zorgvuldige procedure, is deze het ook geworden.