Rita Antonides programmadirecteur en tevens directeur Openbaarheid bij VWS

Rita Antonides wordt met ingang van 1 oktober 2024 programmadirecteur Openbaarheid, onderdeel van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Zij gaat leiding geven aan zeven expertteams die met name werken aan de openbaarheid van het gevoerde beleid voor Covid-19 en aan de voorbereiding van de Parlementaire Enquête. De nieuwe programmadirecteur wordt tevens directeur van een nieuw te vormen centrale directie Openbaarheid, die los van Covid 19 breed gaat werken aan transparantie en openbaarheid in de informatievoorziening. Deze centrale directie ondersteunt en begeleidt het ministerie van VWS bij het maximaal transparant en openbaar maken van informatie voor de samenleving op het terrein van de Wet Open Overheid.

Abigail Norville, pSG van VWS: "Ik ben blij met de benoeming van Rita. Zij is iemand die goed luistert en veel oog heeft voor haar medewerkers en haar omgeving. Zij is verbindend, maar ook daadkrachtig en resultaatgericht. Ik kijk uit naar de samenwerking."

Rita Antonides: "Mooi om een bijdrage te leveren aan een open overheid, mee te helpen aan het herstel van vertrouwen van de samenleving in de overheid. Met gedreven mensen en inhoudelijke professionals samenwerken, bouwen aan de directie Openbaarheid met een open inclusieve cultuur voor een open overheid en er ook plezier in hebben. Door duidelijk te zijn en ook af en toe met humor en lichtheid zaken in perspectief te plaatsen, houden we een positieve sfeer wat bijdraagt aan het succesvol navigeren in complexe vraagstukken waar we voor gesteld staan. Leuk om te schakelen tussen de verschillende rollen van maatschappelijk partner, politiek adviseur en manager in de eigen organisatie."

Rita is momenteel Kwartiermaker van zowel de afdeling Openbaarmaking en Transparantie als de afdeling Informatiehuishouding bij het ministerie van Financiën. Eerder was ze o.a. transitiemanager van een fusie bij BZK en manager HRM en Organisatieontwikkeling bij SZW. Zij studeerde HRM Personeel en Arbeid aan de Hogeschool Utrecht en heeft haar WO-master Executive Change Management behaald bij het SIOO.

Deze benoeming is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie van VWS bij de selectie. Vacatures die DGABD faciliteert worden breed bekendgemaakt en iedereen mag solliciteren.