Inge Groot directeur Verbruiksbelastingen, Douane en Internationale aangelegenheden bij Financiën

Inge Groot start in september 2024 als directeur Verbruiksbelastingen, Douane en Internationale aangelegenheden bij directoraat-generaal Fiscale Zaken van het ministerie van Financiën.

Inge Groot start in september 2024 als directeur Verbruiksbelastingen, Douane en Internationale aangelegenheden bij directoraat-generaal Fiscale Zaken van het ministerie van Financiën.

De directie Verbruiksbelastingen, Douane en Internationale aangelegenheden (VDI) is als onderdeel van het directoraat-generaal Fiscale Zaken verantwoordelijk voor het voorbereiden en ontwikkelen van beleid en wetgeving op het terrein van de verbruiksbelastingen (onder andere btw, accijnzen, autobelastingen en energiebelasting) en Douane. De directie VDI vertegenwoordigt het ministerie van Financiën bij de Wereld Douane Organisatie en is coördinerend opdrachtgever van de Douane. De directie is verantwoordelijk voor het onderhandelen en actualiseren van bilaterale belastingverdragen en draagt bij aan diverse OESO-werkgroepen. Een van de opgaven van de directeur VDI is het terugdringen van ondoelmatige verlaagde btw-tarieven en fiscale vrijstellingen en het voorbereiden en realiseren van nieuw fiscaal beleid en wetgeving onder andere op het terrein van klimaat, mobiliteit en gezondheid. Dit in nauwe samenwerking en afstemming met andere departementen.

Inge Groot is sinds 2018 werkzaam als plaatsvervangend directeur /afdelingshoofd bij de directie Directe Belastingen en Toeslagen van het directoraat-generaal Fiscale Zaken van Financiën. Eerder werkte zij in verschillende functies bij het ministerie van Economische Zaken, waaronder als afdelingshoofd bij de Directie Algemeen Economische Politiek, en als onderzoeker bij SEO Economisch Onderzoek.

Inge studeerde Econometrie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en Psychologie (bachelor) aan de Universiteit Leiden.

Jasper Wesseling, directeur-generaal Fiscale Zaken: "Inge is een zeer ervaren manager. Ze slaagt er iedere keer in ingewikkelde problemen stap voor stap op te lossen en heeft daarbij een goed oog voor de mensen om wie het gaat en de collega’s waarmee ze werkt. Inge heeft in de afgelopen jaren veel kennis en inzicht opgedaan in de werking van het belastingstelsel en die kennis kan ze zeer goed inzetten bij VDI. Daarnaast heeft Inge veel ervaring met een intensieve samenwerking tussen beleid en uitvoering; die ervaring zal ze zonder twijfel inzetten voor de verdere samenwerking met de Belastingdienst en als opdrachtgever voor de Douane. Bovenal is Inge gericht op het welzijn en de ontwikkeling van haar collega’s. Ik ben blij dat Inge al deze ervaring en competenties in haar nieuwe rol voor DGFZ kan blijven inzetten."

Inge: "Ik werk inmiddels al een aantal jaren met veel plezier bij het DG Fiscale Zaken. Ik ben erg blij mijn carrière hier voort te kunnen zetten met de overstap naar de directie VDI. De directie werkt aan thema’s die impact hebben op veel mensen en bedrijven. Ik lever daar graag, samen met alle collega’s van VDI, een bijdrage aan. Ik neem daarbij mijn kennis van de fiscaliteit, open en nieuwsgierige houding en ervaring in de samenwerking met de belastingdienst mee. Ik kijk er naar uit om de collega’s van VDI beter te leren kennen."

Deze benoeming op deze ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie van Financiën ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.