Mieke Akkermans afdelingshoofd Organisatieontwikkeling en Implementatie, Shared Service Organisatie - Organisatie & Personeel bij de Belastingdienst

Mieke Akkermans start per 1 augustus 2024 als afdelingshoofd Organisatieontwikkeling en Implementatie bij de Shared Service Organisatie - Organisatie & Personeel van de Belastingdienst.

De Shared Service Organisatie - Organisatie & Personeel (SSO O&P) van de Belastingdienst levert eerste- en tweedelijnsexpertise op het gebied van organisatie- en personeelsontwikkeling. Als het interne organisatieadviesbureau van de Belastingdienst biedt de afdeling Organisatieontwikkeling en Implementatie advies, begeleiding en ondersteuning aan bestuurders, directeuren en het management voor strategische organisatievraagstukken, managementontwikkeling en verandertrajecten.

Als afdelingshoofd stuurt Mieke haar teamleiders aan op het bereiken van resultaten waarbij klantgerichte en integrale dienstverlening het uitgangspunt is. Zij stimuleert de (persoonlijke) ontwikkeling van de medewerkers, de teamleiders als ook de vernieuwing van de dienstverlening. Op bestuurlijk niveau onderhoudt Mieke de contacten met diverse stakeholders. Vanuit de verschillende (soms tegengestelde) belangen zorgt zij voor een duidelijke koers. Als lid van het MT SSO O&P is Mieke mede verantwoordelijk voor de totale dienstverlening en de doorontwikkeling van SSO O&P.

Mieke heeft functies vervuld als statutair directeur (bij KonnecteD en Rabobank) en toezichthouder. Deze laatste positie vervult zij nog steeds als Voorzitter van de Raad van Toezicht van het ROC van Twente. Sinds juni 2020 is Mieke verbonden aan de Belastingdienst als afdelingshoofd Heffing Omzetbelasting bij de Directie Centrale Administratieve Processen. Eind 2023 is Mieke op detacheringsbasis overgestapt naar de functie van afdelingshoofd Organisatieontwikkeling en Implementatie. Als opleidingsachtergrond heeft Mieke de Hoge Hotelschool in Maastricht doorlopen en een Master General Management behaald aan de Rijksuniversiteit van Groningen.

Menco van der Weerd, waarnemend directeur SSO O&P: "Ik ben blij om verder te mogen samenwerken met Mieke die als ervaren bestuurder met een brede ervaring ook buiten de overheid de juiste persoon op de juiste plaats is om de interne organisatie advies afdeling te leiden en het beste uit de talentvolle mensen te halen."

Mieke Akkermans: "Ik ben blij dat ik deze rol mag vervullen samen met een team van kundige leidinggevenden en organisatieadviseurs. Het is waardevol dat wij zoveel deskundigheid op het gebied van veranderkunde zelf in huis hebben. Ik hoop de veranderkracht van de Belastingdienst, Douane en Toeslagen positief te beïnvloeden vanuit ons motto 'samen de verandering werkend krijgen'. Zo dienen we de meerjarenstrategie en kijken we strategisch zelfs nog verder dan dat. Met alle organisatiekennis die er is kunnen we heel veel meters maken de komende jaren en daar zet ik me graag voor in!"

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door DG Algemene Bestuursdienst en de Belastingdienst. De vacature is zoals gebruikelijk opengesteld, hoewel de organisatie al een geschikte kandidaat op het oog had, zoals in de vacaturetekst was vermeld. Na een zorgvuldige procedure, is deze het ook geworden.