Swanda Groenewegen van der Weijden–Nieuwenhuizen directeur Business Unit Innovatie bij de Rijksorganisatie voor Ontwikkeling, Digitalisering en Innovatie

Swanda Groenewegen van der Weijden-Nieuwenhuizen wordt met ingang van 1 september 2024 benoemd tot directeur Business Unit Innovatie bij de Rijksorganisatie voor Ontwikkeling, Digitalisering en Innovatie (ODI) van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Swanda Groenewegen van der Weijden–Nieuwenhuizen

Swanda is sinds 2022 directeur Implementatie en Dienstverlening van de Justitiële ICT organisatie van Justitie en Veiligheid. Sinds 2015 was zij directeur Ontwikkeling en Vernieuwing bij Shared Services ICT van Dienst Justitiële Inrichtingen. Daarvoor heeft ze bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu, onder andere als plaatsvervangend directeur en afdelingshoofd gewerkt bij Centrale Informatievoorziening Rijkswaterstaat. Swanda studeerde Audiovisuele communicatie en marketing aan de Academie voor Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen. Daarnaast volgde ze meerdere management- en vakstudies, waaronder Bestuurskunde aan de Open Universiteit, de nieuwe manager MBA bij de Baak en recentelijk de Master of Change Management van SIOO.

Als directeur Business Unit Innovatie bij de Rijksorganisatie ODI geeft Swanda leiding aan het managementteam van haar business unit en is eindverantwoordelijk voor zowel de business unit als de bijbehorende ‘merken’. Swanda draagt met haar unit verantwoordelijkheid voor ongeveer 250 professionals die zich inzetten voor een toekomstbestendige overheid. Innovatie staat bij deze unit centraal in alles wat zij doen vanuit de wetenschap dat maatschappelijke veranderingen snel plaatsvinden en het daarom essentieel is om flexibel te blijven en te evolueren. Voor de directeur Business Unit ligt er daarnaast een collectieve verantwoordelijkheid om als lid van het directieteam ODI de dienstverlening van de verschillende business units te integreren. Maar ook om samenwerking binnen ODI te versterken en te komen tot één integraal aanbod en een integrale aanpak vanuit Rijksorganisatie ODI voor de maatschappelijke opgaven van het Rijk.

Swanda Groenewegen van der Weijden-Nieuwenhuizen: “De visie van ODI om een goed functionerende overheid voor toekomstige generaties te realiseren, komt dichtbij mijn eigen professionele waarden en ambitie. Ik ben meer dan enthousiast over de mogelijkheid om deel uit te maken van het directieteam en bij te dragen aan de gezamenlijke integratie, prioritering en strategische ontwikkeling van ODI. Als ondernemende ambtenaar met een passie voor de toekomst neem ik mijn omgeving mee in mijn enthousiasme en gedrevenheid. Ik geef coachend richting en inspireer teamleden en andere collega's graag om stappen te nemen in de digitale wereld. De combinatie van menselijk gedrag en ICT-implementaties hebben mij altijd geïnspireerd. Gedurende mijn loopbaan heb ik mij gespecialiseerd in de veranderingen die de ontwikkelingen en toepassingen van innovaties met zich mee brengen. Ik ben nieuwsgierig en krijg energie van vernieuwen, samen ontdekken en leren. Deze eigenschappen zet ik graag in ten dienste van de klanten van ODI in een tijd waarin technologische vernieuwingen de manier van werken ingrijpend veranderen zonder dat we daar altijd de volledige impact van kunnen overzien.”

Richard Vielvoije, directeur Rijksorganisatie ODI: “Ik ben blij om Swanda als onze nieuwe directeur Innovatie te verwelkomen. Met haar ruime ervaring binnen de Rijksoverheid en haar unieke combinatie van expertise in innovatie, organisatie en digitalisering kijk ik erg uit naar samenwerking met haar.”

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.