Jan van Beuningen directeur Bouwen en Energie bij VRO

Jan van Beuningen start met ingang van 1 augustus 2024 als directeur Bouwen en Energie bij het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

Jan van Beuningen

De directie Bouwen en Energie zet zich in voor een van de grootste maatschappelijke uitdagingen van deze tijd; de klimaat- en energietransitie. De directie Bouwen en Energie ontwikkelt beleid voor de energietransitie in de gebouwde omgeving, waaronder het realiseren van aardgasvrije wijken en van klimaat-neutrale gebouwen. Een uitdagende maatschappelijke opgave, die moet gaan bijdragen aan het halen van de ambities uit het klimaatakkoord van Parijs.

De directeur Bouwen en Energie bij VRO speelt een cruciale rol in het vormgeven van deze uitdagende opgaven. Hij leidt de directie die zich bezighoudt met de energie- en materialentransitie in de gebouwde omgeving, de bouwregelgeving en de bouwkwaliteit.

Chris Kuijpers, directeur-generaal Volkshuisvesting en Bouwen: “Ik ben heel blij met de benoeming van Jan als directeur. Hij is betrokken bij mensen en legt makkelijk verbindingen binnen en buiten het ministerie. Hij kent de directie en de mensen goed, als ook de onderwerpen die er spelen. Dit is een groot voordeel nu met de start van het nieuwe kabinet."

Jan van Beuningen: "Het voelt goed om directeur te worden van deze prachtige club enthousiaste collega’s. Zie er echt naar uit om met hen en alle partners in het veld de opgaven verder te brengen. De transitie is inmiddels in volle gang, maar het moet collectiever, inclusiever en in sterkere verbinding met de samenleving."

Jan studeerde Nederlands Recht en Criminologie aan de Universiteit Utrecht. Ook heeft hij de opleiding tot wetgevingsjurist aan de Academie voor Wetgeving en de MPA aan de NSOB afgerond. Vanaf januari 2024 is hij waarnemend directeur Bouwen en Energie bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. Deze vacature was niet opengesteld, want het ministerie had met Jan van Beuningen al een geschikte kandidaat. Naast dat Jan deze functie al enige tijd waarnam is hij plaatsvervangend directeur van deze directie geweest. Hij kent hierdoor het domein uitstekend. DGABD heeft bij deze procedure het proces begeleid.