Margit Blokhuis directeur Begroting bij Defensie

Margit Blokhuis wordt de nieuwe directeur Begroting bij het ministerie van Defensie. De benoeming gaat in per 1 oktober 2024.

De geopolitieke ontwikkelingen hebben de noodzaak van een slimme en sterke krijgsmacht helder gemaakt. Na jaren van krimp en krapte met alle gevolgen van dien, beschikt de krijgsmacht in al haar onderdelen weer over de mogelijkheden om te groeien. Dit gaat niet vanzelf en vraagt om veranderingen in gedrag, werkwijze en sturing. Het ministerie als geheel moet soepel, sterk en wendbaar worden. Het stelt de organisatie voor grote uitdagingen op elk gebied.

De Hoofddirectie Financiën en Control vervult een belangrijke rol bij de realisatie van deze opgave. Met een begroting oplopend naar meer dan 20 miljard moet versnelling worden gerealiseerd binnen de vereisten van rechtmatigheid, doelmatigheid en doeltreffendheid. De directeur begroting heeft in dit proces een sleutelpositie. De opgave vergt van de directeur begroting een meewerkende houding om kansen te onderkennen en te benutten, bestaande procedures aan te passen, in combinatie met heldere advisering over de (on)mogelijkheden gelet op doelmatigheid, doeltreffendheid, rechtmatigheid, risico’s en de krapte op de defensiemarkt en arbeidsmarkt.

Margit Blokhuis: "Defensie staat de komende jaren voor een grote opgave. Daarbij gaat het niet alleen om de middelen die beschikbaar zijn gesteld effectief te besteden maar ook om slimmer samen te werken en de slagkracht van de organisatie te verhogen. Mijn kennis en ervaring bij een grote uitvoeringsorganisatie en bij de directie FEZ komen samen in deze functie. Ik kijk ernaar uit om aan de slag te gaan bij Defensie om samen met alle collega’s deze opgave verder invulling te geven."

José van Aerle, hoofddirecteur Financiën en Control: "Margit heeft veel kennis en ervaring op financieel terrein, zowel binnen een grote uitvoeringsorganisatie als bij een kerndepartement en is een ervaren directeur. Haar kennis in datagedreven werken gaat helpen om betere sturing te kunnen geven aan de inzet van middelen en daarmee aan de begrotings- en verantwoordingsprocessen van Defensie. Zij is een prettige collega, gericht op samenwerking en ontwikkeling van mensen. Ik zie uit naar haar komst en onze samenwerking."

Margit Blokhuis is momenteel directeur informatiemanagement, informatievoorziening en control bij de corporate dienst van Rijkswaterstaat. Daarvoor was zij directeur bedrijfsvoering regio Zuid-Holland bij Rijkswaterstaat. Eerder vervulde zij binnen RWS en bij het ministerie van Economische Zaken verschillende management- en adviesfuncties op het gebied van finance, control, bedrijfsvoering en toezicht. Margit studeerde bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Deze benoeming is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. Directoraat-generaal Algemene Bestuursdienst heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie van Defensie ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.