Wouter Orth manager afdeling Regionale Woningbouwontwikkeling West bij BZK

Wouter Orth wordt met ingang van 18 november 2024 benoemd tot manager afdeling Regionale Woningbouwontwikkeling West bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De ministeries van BZK en VRO worden vanuit één ambtelijke organisatie ondersteund, inhoudelijk valt de opgave van Wouter onder de portefeuille van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

De directie Realisatie Woningbouw bestaat per 1 september 2024. Deze is ontstaan uit een splitsing van de directie Woningbouw in directie Woningbouwbeleid en directie Realisatie Woningbouw. De directie Realisatie Woningbouw heeft als hoofddoel het doen realiseren van voldoende, betaalbare en passende woningen in de komende jaren. Daarvoor maakt zij regionale afspraken (de Woondeals) en borgt daarmee dat er voldoende woningbouw geprogrammeerd staat. De directie ondersteunt publieke en private partners met raad, daad en advies en heeft een aanjagende rol bij de woningbouw. Waar nodig, zoals bij grootschalige woningbouw, kan de directie in speciale gevallen opschalen van ondersteunend naar deelnemend.

Wouter zal leiding gaan geven aan de afdeling Regionale Woningbouwontwikkeling West. Het doel van deze afdeling is de realisatie van nieuw woningen aanjagen in Noordwest Nederland (Noord-Holland, Flevoland) en Zuidwest Nederland (Zuid-Holland en Zeeland). Dat doet dit team door het maken van bestuurlijke afspraken over het bouwen van voldoende woningen en met de juiste betaalbaarheidsmix voor de doelgroepen (de woondeals). Die afspraken worden opgevolgd via de regionale versnellingstafels, en door bij projecten en gebieden van medeoverheden, corporaties maar ook marktpartijen actief te ondersteunen en te adviseren bij de realisatie van de woningbouwopgaven, in het bijzonder bij die projecten waarin Rijksgeld wordt geïnvesteerd.

Wouter Orth: “Ik ben erg blij dat ik onderdeel word van de directie Realisatie Woningbouw en ga met mijn kennis en ervaring van vastgoed vanuit marktperspectief invulling geven aan het doen versnellen van de woningbouwontwikkeling met als doel het realiseren van vele betaalbare woningen. Dit maatschappelijk doel wordt breed gedragen – ook in de markt – maar is nu nog lastig te realiseren door de veelheid aan regels en veranderend beleid op gebied van woningontwikkeling, -bouw en -exploitatie. Ik ga met enthousiasme aan de slag om vernieuwing in deze cyclus in te brengen en wil dit vooral samendoen met alle betrokken partijen. Ik nodig jullie dan ook uit om suggesties die het doel ondersteunen op korte termijn met mij en mijn team te bespreken.”

Wouter heeft leidinggevende ervaring in vastgoedfinanciering, vastgoedbeleggingen en publiek-private-samenwerkingsprojecten zoals de nieuwbouw van RIVM, en was als directeur bij VDL De Meeuw-Nezzt betrokken bij industrialisatie van modulaire woningbouw en daarvoor bij Heijmans Vastgoed Nederland bij binnenstedelijke gebiedsontwikkelingen in de Randstad.

Wouter studeerde Civiele Bedrijfskunde aan de TU te Delft en MBA Projectmanagement aan de TSM Business School met als specialisatie 'publiek-private samenwerking bij gebiedsontwikkeling' aan de Universiteit Twente in samenwerking met Universiteit Groningen.

Jacos van Zelst, directeur a.i. directie Realisatie Woningbouw: “Om – op zo kort mogelijke termijn – 100.000 woningen per jaar te doen realiseren hebben we pragmatisme nodig. Om te komen tot woningbouw zijn er talloze hobbels te overwinnen, de vraag ‘hoe kan het wel’ moet dus onze standaard zijn. Wouter brengt dit pragmatisme vanuit de markt mee. Daarmee is hij een zeer waardevolle aanvulling in ons directieteam. Met zijn energie kan Wouter een actieve bijdrage leveren onze interne ontwikkelingen als startende directie én aan ons werk in de regio’s. Wouter neemt een schat aan praktische ervaring mee naar het departement. Ik ben blij dat hij er nu voor kiest om zijn bijdrage aan deze gigantische maatschappelijke opgave vanuit het departement te vervolgen.”

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.