Visie op publiek leiderschap (Nederlands)
Audiotranscript animatie ‘Visie op publiek leiderschap’
Nederland verandert, de maatschappij verandert en daarmee ook de rol van Rijksoverheid. Publiek leiders geven richting aan deze verandering. Dat betekent ook iets voor hun eigen leiderschap. Daarom heeft het DG Algemene Bestuursdienst een rijksbrede visie op publiek leiderschap voor managers binnen de publieke sector. Het Kompas voor publiek leiderschap geeft leiders handvatten om samen met anderen gemeenschappelijke doelen te realiseren. Leiderschap ligt immers niet bij één persoon. Bij complexe maatschappelijke vraagstukken is samenwerken en leiderschap delen essentieel. Zowel binnen organisaties, tussen organisaties als richting politiek.
Wat is de verandering?
De grote maatschappelijke opgaven van vandaag vragen om samenwerking over de grenzen van organisaties. Complexe vraagstukken moeten samen met andere overheden en partners vanuit meerdere invalshoeken bekeken worden. De burger en maatschappelijke opgave staan daarin altijd centraal.
Hoe werk je met het Kompas?
Een publiek leider vervult verschillende rollen: maatschappelijk partner, politiek adviseur en manager. Iedere rol stelt andere eisen aan de leider. Leidinggevenden laten ambtelijk vakmanschap zien in hun leiderschap door invulling te geven aan hun eigen rollen én leiderschap te delen. Het kompas biedt hiervoor tien concrete handelingsrichtingen. Leidinggevenden hebben daarbij niet zelf hét antwoord maar komen tot oplossingen door de juiste teamleden en partners samen te brengen en hun expertise te benutten. De rol van de leider verschuift dus, van iemand die bepaalt naar iemand die richting geeft aan leiderschap als gedeeld proces.
Hoe gaan we verder met het Kompas?
Het Kompas is geen eindpunt. Leidinggevenden binnen de Rijksoverheid blijven de dialoog opzoeken over hun rol. Daarnaast vertaalde het DGABD de visie naar werving en selectie en leren en ontwikkelen. Ook blijft het DGABD leiderschapsontwikkeling volgen via meerjarig onderzoek. In werving en selectie en leren en ontwikkelen werkt het DGABD vanuit drie nieuwe kernwaarden voor publiek leiderschap. Een leider zorgt binnen de organisatie voor de juiste balans daartussen. Dat betekent:
- actieve samenwerking met anderen binnen en buiten de overheid bij het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken;
- actief luisteren naar maatschappelijke signalen en daarnaar handelen;
- stilstaan bij en verantwoording afleggen over ethische waarden en integriteitsvraagstukken.
Het juiste evenwicht tussen kennis, ervaring, vaardigheden en persoonlijkheid. Dat is wat de leider inbrengt. Een leider reflecteert op het eigen gedrag, is stressbestendig in onzekere situaties en deelt leiderschap met een team. Een leider is in verbinding met de omgeving en weet wat er bestuurlijk speelt. Een leider herken je daarnaast aan het vermogen snel te schakelen tussen ideeën, en weet vanuit een heldere visie richting te geven aan een organisatie. Om zo de publieke zaak optimaal te dienen.
Geschreven eindtekst
De rijksbrede visie op publiek leiderschap kwam tot stand in gesprek met honderden personen binnen en buiten de Rijksoverheid. Deze visie is een optelsom van het ‘Kompas voor publiek leiderschap’, wetenschappelijk onderzoek van het Leiden Leadership Centre (Universiteit Leiden) én de doorvertaling van het DGABD.
Meer weten over? Bezoek de ABD-website. Daar vind je een interactieve infographic met meer informatie.